RoyalCosun

Analyse Suiker

Internationale suikermarkt begint 2023 in mineur

5 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De suikernoteringen op de termijnmarkten van Londen en New York zakten gisteren (woensdag 4 januari) naar het laagste punt in drie weken. Grootste drijvers achter deze neerwaartse beweging zijn de groei in de suikerproductie bij de grootste spelers op de zuivelmarkt en de dalende prijs van ruwe olie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Suiker op de Liffe sloot gisteren 0,8% lager op $547,50 per ton. De notering in New York liet een vergelijkbare daling zien met 0,81% ten opzichte van de slotkoers een dag eerder.

De dalende trend op de suikermarkt hangt volgens analisten nauw samen met de dalende prijs van ruwe olie. Voor de suikerrietverwerkers wordt het daardoor aantrekkelijker om suikerriet te verwerken tot witte suiker in plaats van ethanol voor toepassing als of in brandstof. De Braziliaanse ethanolmarkt werd daarbij deze week ook nog eens verrast door de nieuwe president Lula. Hij heeft besloten de vrijstelling voor federale belastingen op brandstof te verlengen. De suiker- en ethanolindustrie en internationale suikerhandelaren rekenden erop dat er weer belasting op brandstof en ethanol ging worden geheven na uitspraken van de minister van Financiën vorige week.

Aanval op het milieu
De verlening van de belastingvrijstelling pakt nadelig uit voor de Braziliaanse ethanolproducenten stellen experts. Doorgaans wordt er extra belasting geheven op benzine en minder op ethanol, waardoor ethanol prijstechnisch interessanter wordt. De branchevereniging van de suiker- en ethanolindustrie Unica stelt dat de nieuwe Braziliaanse regering medeplichtig is aan de aanval op het milieu die onder het bewind van de voormalige president Javier Bolsonaro is ingezet. Volgens Unica is de belastingvrijstelling ook in tegenspraak met de toezeggingen van Lula op de VN klimaattop in november. Brazilië is één van de grootste leveranciers van suiker op de Europese markt. In oktober kwam ongeveer een derde van de Europese suikerimport uit het land in Zuid-Amerika, zo blijkt uit de gegevens van de Europese Commissie.

Bron: Europese Commissie

Over of de daling van de suikerprijs verder doorzet, verschillen de meningen. Voor de grote spelers op de wereldmarkt Brazilië, India en Thailand worden goede oogsten van suikerriet voorspeld. Dat duidt erop dat een verder daling van de suikerprijs in het verschiet ligt. Of dat ook in de EU gebeurt, valt te bezien. De Europese Commissie gaat uit van een kleinere Europese suikerproductie en eindvoorraad voor seizoen 2022/23. Dat kan de suikerprijs binnen de EU steun geven.  

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden