Photoagriculture/Shutterstock

Nieuws Suiker

Südzucker weet hoge suikerprijs te verzilveren

12 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De Duitse suikerproducent Südzucker ziet de brutowinst met 73,5% stijgen in het derde kwartaal van boekjaar 2022/23. De kosten voor grondstoffen, energie en verpakkingen zijn fors gestegen maar dat effect is meer dan gecompenseerd door een hogere Europese suikerprijs en een goede vraag en dito prijzen naar biobrandstoffen. Dat blijkt uit de kwartaal cijfers van het grootste suikerconcern van Europa.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omzet van Südzucker over de eerste drie kwartalen van het boekjaar 2022/23 dat loopt van 1 maart tot 28 februari, is gestegen tot €7,1 miljard. Vorig boekjaar bedroeg de omzet in de eerste drie kwartalen €5,6 miljard. De Ebitda steeg van €519 naar €805 miljoen dit lopende boekjaar. De brutowinst (Ebit) is meer dan verdubbeld ten opzichte van de eerste driekwartalen vorig boekjaar naar €536 miljoen. De omzet van de suikerdivisie van Südzucker steeg naar €2,4 miljard.

De prijsstijging in de agrarische grondstoffenmarkten is niet aan de suikermarkt voorbij gegaan volgens het bedrijf. Het volume suiker dat verkocht is, is weliswaar kleiner maar door de hogere prijs is de omzet gestegen met 20% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de campagne van 2022 liggen opbrengsten van de bieten door de droge zomer onder het vijfjarige gemiddelde. De gemiddelde campagneduur komt voor 2022 uit op gemiddeld 103 dagen. Vorig jaar was dat 124 dagen. Südzucker verwacht in de campagne 2022 23,3 miljoen ton bieten te verwerken en daaruit 3,4 miljoen ton suiker te winnen. Vorige jaar werd 27,6 miljoen ton bieten verwerkt en 4,2 miljoen ton suiker geproduceerd.

Energie
Ook de CropEnergies-divisie deed het goed. De omzet steeg met 51% naar €1,1 miljard en de brutowinst steeg van €94 naar €235 miljoen. Dat komt vooral door een goede vraag naar bio ethanol. De Special Products-divisie valt een beetje uit de toon in het verslag van Südzucker. De omzet steeg bij dit bedrijfsonderdeel, maar de brutowinst daalde met 25% naar €71 miljoen. Südzucker wijt dit aan de toegenomen kosten die niet direct aan de klanten kunnen worden doorberekend. De suikermarkt blijft volatiel, schrijft Südzucker in de visie op het boekjaar 2022/23, maar de winstverwachtingen zijn verder naar boven bijgesteld voor het lopende boekjaar.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden