Shutterstock

Analyse Peen

Handel komt moeilijk los op de peenmarkt

13 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De peenmarkt blijft vooralsnog stroef. Een belangrijk deel van het aanbod dat bij de telers loskomt is niet de beste peen en in het exportkanaal is het rustig. Dat helpt de stemming niet. Maar over of dat terecht is verschillende de meningen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de af land-periode zijn er behoorlijke prijzen betaald voor de peen. Dat maakt dat de markt nu wat moeizaam loopt volgens verschillende telers. Een teler die de afgelopen herfst €18 of €20 kon krijgen, dat niet gedaan heeft en ze in de koeling gereden heeft, rekent nu met de prijs van afgelopen herfst af land plus de bewaarkosten. Daar kunnen spoelers niet mee uit de voeten. De prijs voor de peen in het zakje wil onvoldoende meestijgen. Buitenlandse koper vinden de Nederlandse peen overigens nu al te duur en zoeken stad en land af naar goedkopere bestemmingen.

Stemming
De stemming is daardoor nog wat bedrukt. Bij de meeste spoelers is het rustig en het aanbod van matige peen uit de bewaring helpt de prijsvorming ook niet bepaald. Europees gezien is er minder peen op de markt; uiteindelijk zullen de kopers uit Oost-Europa wel aankloppen voor peen. Dat vertrouwen blijkt ook wel aangezien er op termijn best wel zaken gedaan worden op €200 plus per kist.

De spanning tussen directe levering en levering op termijn zorgt voor spanning in de notering. De bandbreedte in de DCA-notering voor b-peen is daarom opgerekt naar €26 tot €30 per 100 kilo. Aan de ene kant heb je de mindere partijen die aan de onderkant van de klasse I bungelen die de markt maken, maar aan de andere kant wordt er door spoelers die krap in de eigen voorraad zitten aan de bovenkant van de klasse I bijgekocht voor rond de €30. De DCA-notering voor c-peen heeft een klein stapje omhoog gedaan en komt nu gemiddeld uit op €30 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden