HAK wil dat in 2027 het gehele areaal groente en peulvruchten dat in Nederland wordt geteeld biologisch is. Dat staat in het vandaag gepubliceerde Groene Akkerplan van HAK. De fabrikant is zich ervan bewust dat de vraag naar biologisch momenteel beperkt is, maar hoopt als grootste groentefabrikant van Nederland een rol te kunnen spelen in het stimuleren van de consumentenvraag.
De ambitie van het kabinet is 15% biologische landbouwgrond in 2030. HAK schat met de omschakeling goed te zijn voor ongeveer 10% van de groei van het biologisch areaal. Van het totale teeltareaal van HAK bevindt zich 85% in Nederland. De eerste biologische groenten, rode bieten, worden dit najaar geoogst en verschijnen dan ook in de schappen. De overgang naar biologische groenten en peulvruchten is een uitdaging, door een andere manier van werken, door hogere kosten en lagere opbrengsten per hectare en de daarmee gepaarde prijsafstand met reguliere teelt, geeft HAK aan.
Beperkte consumentenvraag
Een grote hobbel op de weg is de beperkte vraag van de consument naar biologische voeding. Daarom wil HAK een actieve bijdrage leveren aan het marktontwikkelingsplan dat wordt ingezet onder leiding van het ministerie van LNV. Timo Hoogeboom, CEO van HAK, zegt in een verklaring: "De sleutel tot succes is dat we de vraag significant vergroten. En daarvoor moeten we afrekenen met het exclusieve karakter van biologisch. Dit vereist een disruptieve aanpak. Daar waar mogelijk moeten we consumenten alleen biologische producten aanbieden." De topman roept 'telers, andere voedselproducenten, supermarkten en de overheid nadrukkelijk op om mee te doen'.
Extra beloning telers
HAK gaat telers die de transitie maken naar biologisch extra belonen. De groentefabrikant wil daarvoor langetermijncontracten afsluiten van minimaal vijf jaar. "Dat geeft ruimte om samen te leren en te ontwikkelen en daarmee zijn telers verzekerd van afname", aldus HAK. Telers krijgen ook steun van de overheid vanuit het Actieplan Biologische Landbouw met betrekking tot kennisdeling, begeleiding en subsidies.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10902532/hak-teelt-peulvruchten-en-groente-volledig-biologisch]HAK: teelt peulvruchten en groente volledig biologisch[/url]
Kale grond weer net als vroeger veel culivateren,stoppelploegen,geen vergroening.Distels,melkdistels Jacobskruid uit de natuurgebieden,die steeds meer voet aan de grond krijgen De paarden met wiedmachne zullen weer voor den dag moeten komen.Moet nog zien wie dat op zich gaat nemen. Lekker veel onkruiden in de spinazie.Smakelijk
Tijdbom schreef:dat is nou wat we biodiversiteit noemen, hoe meer rotzooi erin, hoe mooier voor onsKale grond weer net als vroeger veel culivateren,stoppelploegen,geen vergroening.Distels,melkdistels Jacobskruid uit de natuurgebieden,die steeds meer voet aan de grond krijgen De paarden met wiedmachne zullen weer voor den dag moeten komen.Moet nog zien wie dat op zich gaat nemen. Lekker veel onkruiden in de spinazie.Smakelijk
In veel gebieden zijn de telers wel uitgekeken op de conserven er was altijd wel wat mee.
Dat HAK een Russische eigenaar heeft vindt niemand een punt?
Opvallend is dat biologische producten veel en veel duurder zijn dan zogenoemd niet biologisch. Kijk naar melk. De boer krijgt een paar centen/kg meer, maar melkfabrieken en winkeliers een veelvoud daarvan. Zorg eerst maar eens dat de yoghurt en vla uit het pak komt; nu blijft er nog gemiddeld 10% achter in het pak. Zonde van het kostbare en lekkere spul.
Wat mij het meest verbaasd is het verhaal van de ceo van hak dat verreweg de meeste telers mee gaan, maar sommige zullen moeten nadenken. Bijvoorbeeld omdat zij ook suikerbieten of aardappelen hebben en dan wordt het lastiger snel over te stappen naar biologisch." geciteerd uit de telegraaf.
Ik geloof er niks van dat iedereen zo gemakkelijk meegaat in dit pr verhaal van hak, sterker nog volgens mij willen meerdere bioboeren weer omschakelen naar gangbaar. Ook wel logisch hun producten verdwijnen toch al regelmatig in het gangbare kanaal!