Sensus

Aangeboden door Sensus

Cichorei verdient plaats in toekomstgericht bouwplan

20 Januari 2023

De marktsituatie van inuline uit cichorei is de afgelopen jaren sterk verbeterd. De wereldwijde vraag naar inuline stijgt en daardoor ligt er een stevige bodem in de markt. Voor cichoreiverwerker Sensus biedt dat mogelijkheden om de contracten ten gunste van de telers aan te passen.

In vergelijking met vorige jaren is de uitbetaling tot wel 60% hoger. Bovendien zijn er nieuwe rassen die tot 3% hogere inulineopbrengst geven. De bruto-opbrengst kan daardoor oplopen tot boven de €5.000 per hectare. "Daarmee verdient cichorei een structurele plaats in het bouwplan van de Nederlandse akkerbouwer", vindt agro-manager René Schunselaar van Sensus.

Met het oog op de toegenomen afzetkansen heeft Sensus haar productiecapaciteit uitgebreid. Daardoor is er ruimte voor meer cichoreiteelt. Onder de nieuwe contractvoorwaarden gaat de uitbetalingsprijs flink omhoog en verdient cichorei een serieuze overweging in het bouwplan. "De basisprijs gaat van ongeveer €70 nu naar €90 per ton voor reguliere telers bij een inulinegetal van 17. Daarnaast zijn er toeslagen.

Bruto saldo van boven €5.000 haalbaar
Via gehalteverrekening en toeslagen kan de uitbetalingsprijs boven de €100 uitkomen. Bij de gangbare opbrengstniveaus van 45 tot 50 ton wortels per hectare bereikt de bruto financiële opbrengst dan niveaus van rond de €5.000. Daarnaast is een hele belangrijke aanpassing dat de transportkostenverrekening komt te vervallen. Was de €70 een 'brutoprijs', de €90 wordt meer een nettoprijs", aldus Schunselaar.

Bereken jouw saldo samen met een ervaren agent

Teeltrisico's beheersbaar
Cichorei past het beste op lichte grond (tot 35% afslibbaar). De periode van kieming en opkomst van cichorei is uitdagend. Dat geldt ook voor de onkruidbestrijding. "Voor een geslaagde teelt verdient het gewas in die periode aandacht en prioriteit", stelt Schunselaar. "Maar als het gewas er eenmaal staat, zijn de teeltrisico's beheersbaar. Cichorei is een robuust gewas dat wel tegen een stootje kan. Te veel of te weinig water is veelal geen probleem en cichorei heeft amper last van schimmels en insecten."

Kijk voor meer informatie

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox