Agrifoto

Analyse Peen

Flink gat tussen goede en mindere peen

20 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Taai en weinig handel is typerend voor de peenmarkt op het moment. Dat past op zich ook wel bij deze tijd van het jaar. Een deel van spelers op de markt maakt zich daar geen zorgen om terwijl andere toch wat water bij de wijn doen om maar wat handel opgang te krijgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het exportkanaal is het rustig. De prijzen van Nederlandse peen liggen te hoog vergeleken met andere aanbieders in Europa. De relatief hoge transportkosten tussen Nederland en Oost-Europa zijn daarbij een extra nadeel vergleken met bijvoorbeeld Duitsland.

De kwaliteit van de peen in Nederland is een punt van aandacht zo waarschuwen verschillende insiders. Peen die in december op termijn gekocht voor levering bijvoorbeeld in maart of april wordt nu al naar voren gehaald omdat de peen hard begint te slijten. Dat is voor spoelers en handelaren een flinke streep door de rekening en maakt dat spelers ook erg voorzichtig zijn op het moment om verplichtingen op termijn aan te gaan. Dat wat prima product leek en in een maand tijd flink terug is gelopen in kwaliteit maakt kopers toch weer even wat voorzichtiger.

Kwalititeit
In de peenmarkt zit een vrij groot gat tussen wat telers vragen en wat spoelers kunnen betalen. Een teler met goede peen houdt zijn product vast en wil niet onder de €200 per kist zakken. Aan de andere kant is er in verhouding relatief veel aanbod van de mindere peen die op het randje klasse I of daar onder zit. Daar doet €150 per kist of zelfs nog wat minder ook gewoon mee. De DCA-notering b-peen heeft een klein stapje terug gedaan naar €25 tot €30 per 100 kilo. Voor c-peen blijft de prijs gelijk op €28 tot €32 per 100 kilo. Het aanbod grove peen is aan de magere kant op het moment in daarom blijft de prijs ook goed in de benen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden