Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Druk op suikerprijs groot maar bietenteelt populair

30 Januari 2023 - Niels van der Boom

Na een sterk jaareinde staat de internationale suikermarkt begin 2023 nog steeds onder druk. Wat de EU partte speelt is een sterke koers van de euro. Ook is er op wereldniveau sprake van een grotere suikerproductie wat de prijs doet dalen. Europese bietentelers zien de teelt voor dit jaar wel zitten. De geboden prijzen zijn fors gestegen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Londense notering voor witte suiker op de termijnmarkt Liffe kreeg half september met een fikse afwaardering te maken toen het septembercontract overging in het novembercontract. Eind december liep de koers weer licht op, om in de eerste maand van dit jaar weer te dalen. Het prijsniveau schommelt omgerekend rond de €500 per ton en zit daar nog iets boven. Dat is nog altijd flink boven het vijfjarig gemiddelde, dat op €386,85 per ton ligt.

Fysieke markt houdt stand
De fysieke suikermarkt in de EU heeft een vertragende werking ingebouwd ten opzichte van de termijnmarkt. Vooral in Zuid-Europa zijn de vraagprijzen nog behoorlijk. In november lag de gemiddelde verkoopprijs op €622 per ton. Dat is ongeveer €120 hoger dan waar de termijnmarkt destijds op stond. Afhankelijk van de leverregio verschilt de prijs van €513 tot €815 per ton, afhankelijk van of sprake is van een tekort of overschot. De fysieke verkoopprijs lag in november nog altijd €200 boven het niveau van een jaar eerder.

De Europese suikercommissie gaat voor het huidig seizoen (2022/23) uit voor 15,02 miljoen ton suiker in de EU-27 afkomstig van 1,348 miljoen hectare. Een seizoen eerder werd nog 16,28 miljoen ton suiker van 1,48 miljoen hectare geoogst.

Druk op wereldmarkt
Uit de aantekeningen van het laatste Brussels suikeroverleg blijkt dat de druk op de prijsvorming voorlopig aanhoudt, zo is de verwachting. In Thailand valt de rietsuikeroogst gunstiger uit dan eerder gedacht. Daarnaast verwerkt Brazilië minder rietsuiker tot ethanol waardoor meer beschikbaar is voor consumptie. India – de wildcard op de suikermarkt – schroeft zijn exportniveau voorlopig niet op. Op het Europees continent heeft Oekraïne fors meer suiker afgezet dit seizoen dan eerder gedacht.

Met name in Europese landen waar grote druk is op landbouwgrond heeft de teelt van suikerbieten het moeilijk. Nederland en België zijn twee landen waar dat zichtbaar is. Toch zorgen de gepresenteerde bietenprijzen – met name in Nederland – dat telers toch anders tegen het gewas aankijken. Voor prijsniveaus tussen de €40 en €50 of daarboven willen veel akkerbouwers wel bieten verbouwen. De verwachtingen die voor het komend seizoen zijn geschetst in de contractprijzen zijn goed. Europese akkerbouwers met een extensief bouwplan houden de teelt daarmee redelijk in de benen.

Toch blijft het areaal in 2023/24 naar verwachting relatief laag in de EU. In het GLB worden akkerbouwers snel afgestraft wanneer je laat bieten rooit. Zeker in Nederland speelt dat een rol. Veel hangt ook af van de graan-/tarweprijs die nog altijd relatief hoog staat maar ook ruimte biedt voor alternatieven.

Bietenprijs blijft goed?
Royal Cosun maakt begin februari zijn definitieve bietenprijs bekend over oogstjaar 2022. Dat die behoorlijk hoger uitpakt (boven de €50) is al langer bekend. Cosun Beet Company verkoopt het meeste van zijn suiker in de laatste maanden van het jaar en een klein gedeelte in het nieuwe jaar. Wanneer het bedrijf die strategie ook nu heeft toegepast werpt dat waarschijnlijk zijn vruchten af. Het zou betekenen dat het bedrijf op een hoog punt in de markt handel heeft gedaan. Dat verzekert bietentelers ervan dat de prijs voor komend seizoen een solide basis heeft.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden