Albert Heijn

Analyse biologisch

Markt biologische aardappel zakt verder weg

22 Februari 2023 - Jesse Torringa

De biologische aardappelmarkt verloopt stroef en het vertrouwen wordt aangetast. Bij de biologische peen- en uienmarkt is daar geen sprake van.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lange tijd was er voldoende vertrouwen in de biologische aardappelmarkt. Het was alleen de binnenlandse markt dat aardappelen afnam, later in het seizoen zou de export wel komen. Maar de tweede seizoenshelft staat voor de deur. Met een week is het begin maart en de markt verloopt nog altijd buitengewoon stroef. Export is nodig om de opbrengsten kwijt te kunnen, maar van een signaal over de grens is geen sprake. De gangbare aardappelmarktmarkt zorgt echter nog wel voor ondersteuning van de prijs.

Ook de kwaliteit begint een grotere rol te spelen. Van sommige partijen moet afscheid worden genomen. De DCA-indicatieprijs doet daarom een stap naar beneden en komt uit op €32 tot €36 per 100 kilo.

Peen blijft doorlopen
In tegenstelling tot de biologische aardappelen komt er wel vraag uit het buitenland voor peen. Duitse kopers hebben zich de afgelopen weken gemeld op de Nederlandse markt en betaalden voor partijen plots meer dan de toenmalige marktprijs. De prijs nam daardoor flinke stappen omhoog maar weet nu niet nog zo'n sprong te maken. Daarnaast zijn er ook mindere partijen die niet boven de €60 per 100 kilo noteren. De afzet blijft wel doorlopen naar het buitenland. De spreiding van de DCA-indicatieprijs wordt ruimer en komt daarbij uit op €54 tot €65 per 100 kilo.

De handel op de biologische uienmarkt verloopt rustig door. Het is dat de gangbare markt zo verhit is, anders had de prijs er waarschijnlijk anders uitgezien. De koopgolf laat nog op zich wachten, maar die zou zomaar eens kunnen komen uit het buitenland. Momenteel zijn er weinig transacties en wordt de binnenlandse markt bediend. Dat zorgt ervoor dat de biologische markt moeite heeft om mee te komen met de snel stijgende prijzen die worden geboden op de gangbare markt. De DCA-indicatieprijs voor biologische uien komt hoger uit vergeleken vorige week en noteert €55 tot €65 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox