Agrifoto

Analyse meststoffen

Meststoffen blijven dalen, kali blijft voorlopig prijzig

1 Maart 2023 - Jesse Torringa

Nu er meer kunstmest wordt verkocht is er nog geen rem gekomen op de daling van de kunstmestprijzen. Ook kalimeststoffen zijn dalende, maar het product blijft aan de prijs. De ammoniakproductie in Europa komt gedeeltelijk weer op stoom door de lagere gasprijs, maar chemiereus BASF legt de ammoniakproductie aan banden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met het groeiseizoen dat voor de deur lopen de verkopen van meststoffen op. Volgens de handel zijn de verkopen van de laatste weken in lijn met vorig jaar. Alleen is het totaal verkochte volume tot nu toe wel lager doordat er in 2022 aanzienlijk minder is ingekocht door boeren. Dat kan voor logistieke problemen zorgen wanneer deze achterstand in maart of april door veel boeren tegelijkertijd wordt ingekocht. Boeren hebben de aankoop van kunstmest uitgesteld en dat lijkt zich nu uit te betalen. Afgelopen najaar werden er nog stikstofhoudende meststoffen verkocht voor €90 per 100 kilo kunstmest. Dat is nu wel anders

Bodemprijs KAS
Sinds november is de prijs van stikstofhoudende meststoffen hard onderuitgegaan. Het prijsniveau van twee seizoenen geleden is nog ver weg, maar inmiddels wordt er handel gedaan voor stikstofhoudende meststoffen rond de €50 per 100 kilo. Dat is een vergelijkbaar niveau dat Farmers4All hanteert in week 9 van 2023 voor KAS, een prijs van €50,80 per 100 kilo, geleverd in bigbags. Wie zijn kunstmest los kan storten, zit nog lager. De bodemprijs lijkt nog niet bereikt, maar wel daalt de prijs minder hard dan voorgaande maanden. Ook in het buitenland, zoals in Frankrijk, daalt de prijs minder hard dan voorheen. In Frankrijk wordt KAS verhandeld tussen de €45 en €50 per 100 kilo, levering vanaf de fabriek. Ook bij onze oosterburen is KAS van hetzelfde prijsniveau.

{{dataviewSnapshot(48_1677583585)}}

Weinig activiteit op kalimarkt
In tegenstelling tot de dalende stikstofmeststoffen zijn kali- en fosfaatmeststoffen nauwelijks dalende in prijs. Voor de productie van kalimeststoffen is gas van veel minder groot belang dan bij stikstofmeststoffen, waardoor de prijs nauwelijks beïnvloed wordt door de fluctuerende gasprijs. Momenteel zakt de kalimeststoffenmarkt wel enigszins in prijs. Er is aanbod, maar tegen deze hoge prijzen willen boeren geen handel doen. Er wordt daardoor nauwelijks iets verkocht en dat drukt de prijs enigszins. Echter is er ook door de handel tegen hoge prijzen ingekocht. De tussenhandel houdt vast aan deze hoge prijzen. Veel daling lijkt voorlopig ook niet mogelijk gezien kalimeststoffen simpelweg duur blijven. Ook buiten Europa zijn de prijzen voor kalimeststoffen hoog.

Na een lange periode waar de prijs van kalimeststoffen onveranderd bleef, daalde kali in week 9 naar €80,80 per 100 kilo, levering in bigbags. De verwachting is dat deze meststof niet veel zal zakken de komende periode. Tripel siper fosfaat 45% daalde ook tot €94,80 per 100 kilo. De fosfaatmeststoffenmarkt zal voorlopig rond dit prijsniveau blijven zitten en veranderd nauwelijks, zo is de verwachting.

BASF snijdt in ammoniakproductie
Afgelopen najaar legden verschillende kunstmestfabrikanten de productie van ammoniak en kunstmest stil vanwege de torenhoge energiekosten. Ook nu deze energiekosten al fors zijn gedaald, draaien fabrieken nog lang niet weer op de volle 100%. Bij chemiereus BASF zullen de fabrieken dit ook niet meer doen. Zij maakten afgelopen week bekend dat het één van de twee ammoniakfabrieken zal sluiten. Dat zal in de komende maanden al gebeuren. Het bedrijf zal in plaats daarvan ammoniak importeren uit het buitenland voor de productie van kunstmest. De reden voor de sluiting is dat BASF wil bezuinigen vanwege de hoge en fluctuerende energiekosten. Dit zullen zij doen door de energie-intensieve productielijnen van onder andere ammoniak en bepaalde kunstmestproducten aan banden te leggen. Het bedrijf is een van de grootste Duitse gasverbruikers en wil vanaf 2024 de kosten met €500 miljoen verlagen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden