Shutterstock

Analyse Peen

Telers houden het roer stevig vast op peenmarkt

3 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Telers zitten vast in het zadel en als een spoeler of handelaar wil kopen moet hij over de brug komen. Dat is in een notendop wat er gebeurt op de peenmarkt. Kansen zijn er zeker en de prijs kan misschien nog wel een stapje maken. We moeten alleen niet te overmoedig worden zo waarschuwen verschillende insiders.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In een opgaande markt koop je nooit te duur, wordt wel gezegd, maar het vertrouwen in de peenmarkt is niet zo groot dat spoelers nu massaal kopen in de verwachting dat het over een maand een koopje blijkt. Effectief komt het erop neer dat spoelers mondjesmaat dure peen bijkopen en die prijs verdelen over de reeds gekocht voorraad om tot voldoende marge te komen. Het helpt daarbij niet dat de vraag naar gespoelde peen maar gewoontjes is. Kopers uit Oost-Europa vinden de Nederlandse peen aan de dure kant. En die matige vraag is juist niet wat je verwacht in een opgaande (telers)markt. 

Telers stralen vertrouwen uit
Het moet overigens ook niet te druk worden, menen enkele spoelers, want de voorraden peen in de koeling lopen hard terug op het moment. En dan moet de traditionele piek in de vraag rond Pasen nog komen. Telers hebben dat goed door en houden daarom vast aan stevige prijzen. Bewust of onbewust wordt er daarbij toch met een schuin oog gekeken naar wat er op de uienmarkt is gebeurd de laatste weken. Maar de vroege nieuwe peen uit het Middellandse Zeegebied is niet ver weg meer. Dat hoeft elkaar zeker niet te bijten, maar de prijsverschillen moeten dan wel blijven kloppen volgens spoelers.

De DCA-notering b-peen is deze week gestegen met €3 naar €44 tot €52 per 100 kilo. Voor goede peen is de ondergrens bij de teler €300 per kist en dat wordt voor kisten waar 600 kilo uitgespoeld wordt ook zonder problemen betaald. Ook de DCA-notering voor c-peen is met €3 gestegen en komt daarmee uit op €51 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden