PHILIPPE MONTIGNY / Shutterstock.com

Nieuws suikerbieten

Tereos sluit suikerfabriek door krimpende bietenteelt

9 Maart 2023 - Jesse Torringa - 2 reacties

De Franse suikerproducent Tereos gaat een van zijn suikerfabrieken in Frankrijk sluiten. De suikerproducent is genoodzaakt tot een reorganisatie, mede doordat de komende jaren een scherpe daling van de suikerbietenproductie verwacht wordt.

Tereos, de grootste suikerproducent van Frankrijk, verwacht het komende seizoen 10% minder tonnage aan suikerbieten, als gevolg van de teelt en het areaal dat zwaar onder druk staat. Een van de redenen is het schrappen van de neonicotinoïden zaadcoating op bietenzaad, dat dit seizoen voor het eerst geldt. Frankrijk had met een derogatie een uitzonderingspositie bedongen voor Franse telers, maar eind januari zette het Europese Hof van Justitie daar een streep door. Daarnaast ondervindt de teelt veel hinder van de droogte, zoals afgelopen jaar toen de gemiddelde opbrengsten tegenvielen. Het resultaat is een reorganisatie, waarvan de fabriek in Escaudœuvres (Noord-Frankrijk) gesloten moet worden. Bieten in deze omgeving worden in naburige fabrieken verwerkt.

Hogere bietenprijs onvoldoende
Met een minimumprijs van €41,85 euro per ton bieten in 2022 tegenover een definitieve prijs van €29,90 per ton in 2021, is de uitbetaling aanzienlijk gestegen. Ook het vooruitzicht van een goede prijs voor het komende jaar is goed, maar dat is onvoldoende om het bietenareaal gelijk te houden, laat staan te groeien. Sinds 2017 nam het areaal af van circa 475.000 hectare tot 402.000 hectare in 2022. De Franse bietentelersorganisatie CGB verwacht komend seizoen opnieuw een forse daling en komt uit op 378.000 hectare. Ofwel het laagste areaal in veertien jaar.

Het bedrijf geeft aan dat er naast het sluiten van de suikerfabriek in Escaudœuvres, ook op gebied van andere industriële activiteiten een reorganisatie plaatsvindt. Ook een destilleerderij in Reims moet de deuren sluiten en de aardappelzetmeelfabriek in Haussimont, waarin de afgelopen jaren €30 miljoen is in geïnvesteerd, staat te koop. Tereos blijft worstelen met het terugschroeven van de schuldenlast. Dit seizoen boekte het bedrijf wel betere resultaten vanwege de hogere suikerprijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Vrij grof 13 Maart 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10903249/tereos-sluit-suikerfabriek-door-krimpende-bietenteelt]Tereos sluit suikerfabriek door krimpende bietenteelt[/url]
Hoeveel fabrieken zijn er in Nederland al gesloten?
Niet omdat er geen bieten meer groeien.
Efficiëntie vergroting zou ook een rede kunnen zijn
Abonnee
Arie arme tak. 13 Maart 2023
Vrij grof, als u het artikel goed leest, ziet u dat de hoofdoorzaak areaal krimp is.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden