Shutterstock

Analyse kunstmest

Stikstofkunstmest blijft verder dalen in prijs

14 Maart 2023 - Jesse Torringa

De prijs voor stikstofkunstmest is stevig gedaald, maar heeft zijn bodem nog niet bereikt. Ook nu de vraag begint toe te nemen, blijft de prijsdaling doorzetten. De prijs van kalkammonsalpeter (KAS) zit inmiddels dichter bij de €40 dan de €50 euro per 100 kilo. In andere Europese landen begint de prijs van stikstofkunstmest te stabiliseren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kunstmestfabrikanten hebben ondanks de productieverlagingen door de hoge gasprijs eerder dit seizoen, toch een behoorlijk volume weten te produceren. In deze periode geldt nog altijd een overaanbod van stikstofkunstmest in Europa, doordat boeren afwachten met de aankoop van de kunstmest. Ook nu de prijzen een stuk lager liggen dan de €80 per 100 kilo die vorig jaar rond deze tijd werd betaald, lijken boeren het inkopen zo lang mogelijk uit te stellen. Zij kopen pas kunstmest tot zij het echt nodig hebben en precies de hoeveelheid die zij denken nodig te hebben dat strooimoment.

Stikstofkunstmest gehalveerd
Vanaf oktober 2022 is de prijs van stikstofkunstmest begonnen met de forse daling. Sinds deze maand is de prijs zelfs gehalveerd. Volgens de laatste kunstmestprijzen van Farmers4All daalde de prijs van KAS in week 11 van dit jaar naar €43,80 per 100 kilo, geleverd in bigbags. Dat is €2 lager dan vorige week. Afhankelijk per regio en afnemer kunnen de prijzen in Nederland verschillen. Doordat er vrijwel iedere week wat van de prijs afgaat, is het niets anders dan logisch dat de boer de inkoop uitstelt tot aan het moment van gebruik. De handel vertelt er wel dat het huidige bestelgedrag kan leiden tot logistieke problemen met het leveren van de kunstmest komend voorjaar.

Kalizout 60 en Tripel super 45% noteren in week 11 met respectievelijk €80,80 en €94,80 per 100 kilo hetzelfde als de weken hiervoor. Het oplopende aanbod van kali in Europa moet de prijzen enigszins drukken, maar de daling is voorlopig minimaal.

Kunstmestprijs buitenland stabiliseert
De vrije val van de gasprijs is inmiddels voorbij en en de gasmarkt valt - zeker in vergelijking met vorig jaar - vooralsnog stabiel te noemen. De notering schommelt al enkele weken tussen de €45 en €52 MWh en is daarmee het laagst sinds de zomer van 2021. De prijs van stikstofkunstmest blijft vooralsnog dalen in Nederland, maar de meeste rek lijkt er wel uit. In andere Europese landen is dat al het geval en is er sprake van een stabieler prijsniveau. In de Franse importhaven Rouen is de prijs voor ureum, de meststof dat in Frankrijk vaak wordt ingezet, al enkele weken stabiel op €400 per ton. Ook KAS noteert al drie weken dezelfde prijs op €430 per ton. In Duitsland vertoont de KAS-notering hetzelfde beeld als dat in Frankrijk. Ook voor Duitse boeren is dit, net als in Nederland, de belangrijkste stikstofkunstmest. Zij betalen voor KAS in maart zo'n €385 per 100 kilo volgens het Duitse agrarische marktbureau AMI.

Bodemprijs onzeker
Dat de prijsdaling van stikstofkunstmest doorzet tot het oude prijsniveau van onder de €300 per ton lijkt onrealistisch. De trend ligt in lijn met de dalende prijs van aardgas, wat dient als grondstof voor de productie van stikstofkunstmest. Ook tijdens het produceren hiervan wordt veel aardgas gebruikt. De prijs van aardgas ligt met €45 per MWh vooralsnog bijna twee keer zo hoog dan drie jaar geleden, wat betekent dat de productiekosten van een kilo stikstofkunstmest ook een stuk hoger liggen dan in 2020.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden