Agrifoto

Analyse Biologisch

Weinig verandering in prijs op de biologische markten

15 Maart 2023 - Jesse Torringa

De forse prijsstijgingen die afgelopen periode zichtbaar waren op de biologische markt, vlakken wat af. Daarmee lijkt er op dit moment een prijsplafond te zijn voor biologische uien en peen. Bij aardappelen is het plafond al geruime tijd bekend.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds het begin van 2023 maakten de biologische uien- en peenmarkt behoorlijke stappen naar boven wat betreft de prijs. Daar lijkt nu verandering in te komen. Aan biologische peen is behoorlijk getrokken door zowel binnen- als buitenland en dat heeft er voor gezorgd dat de voorraden flink zijn geslonken. Daarnaast is er relatief veel peen afland verkocht het afgelopen seizoen. Ondanks de vraag die overeind blijft weet peen geen nieuwe stap naar boven te zetten. Dat komt mede door het aantal transacties wat erg laag is. 

Wat er wordt betaald is afhankelijk van de kwaliteit van de peen, waarbij de spreiding van de prijs fors is. De DCA-Indicatieprijs blijft deze week gelijk en komt uit op €60 tot €82 per 100 kilo.

Voor nu prijsplafond bij bio uien
Op de biologische uienmarkt loopt het geen storm wat betreft de handel, maar worden wel zaken gedaan. De biologische markt weet inmiddels goed mee te komen met de gangbare markt en ook voor biologische uien is er op termijn handel gedaan boven de €90 per 100 kilo. Waar het afgelopen weken snel ging met de prijsstijgingen lijkt de markt nu zijn prijsplafond te hebben bereikt. De DCA-Indicatieprijs stijgt deze week wel, maar een nieuwe stap omhoog lijkt komende tijd niet te lukken. Op termijn wordt er vooral gespeculeerd over de prijs en worden er maar weinig transacties gedaan. Een prijs die richting de €100 per 100 kilo gaat is voor nu teveel risico voor de verwerkers en daarom wordt vooral handel gedaan op korte termijn. De DCA-Indicatieprijs stijgt en komt gemiddeld uit op €83 per 100 kilo voor zowel de fijne als grove maatsortering.

De biologische aardappelmarkt blijft het moeilijk hebben. In Nederland loopt het vaste werk zoals gebruikelijk wel door, maar is het niet denderend. Om de schuren leeg te krijgen moet er vraag van over de Nederlandse grens komen. Die is er op dit moment niet en er is ook maar weinig sprake van interesse in het product. Daarmee lijkt deze week sprekend op voorgaande weken. De DCA-Indicatieprijs blijft deze week daarom gelijk en kom uit op €32 tot €36 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden