Albert Heijn

Analyse biologisch

Stemming blijft positief op biologische markten

22 Maart 2023 - Jesse Torringa

De prijsrally mag dan wat bekoeld zijn op de biologische markten maar de stemming blijft positief. Wederom stijgen de prijzen licht en ook op de biologische aardappelmarkt lijkt er wat te veranderen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de biologische uienmarkt blijft de handel rustig doorlopen, maar van topdrukte is zeker geen sprake. Er zijn een tijd geleden 'best wat zaken gedaan' op termijn en die partijen vinden nu een weg in het verwerkingscircuit. Er zijn zeker nog vrije partijen beschikbaar en ondanks het prijsplafond wat bereikt lijkt te zijn, houdt de teler vertrouwen om nog wat extra's te kunnen maken. Er hangen dan ook geen partijen boven de markt. Echter lijkt de handel op termijn tegen nóg hogere prijzen voorlopig wel van de baan.

De bestemmingen over de grens betalen wat meer voor de biologische uien en dat maakt een stijging nog mogelijk. Momenteel zijn het aantal transacties laag en de prijsverschillen lopen ver uiteen, afhankelijk van de kwaliteit en maatsortering. De DCA-Indicatieprijs stijgt met €2 naar gemiddeld €85 per 100 kilo voor zowel de fijne als grove maatsortering.

Lichtpuntjes op biologische aardappelmarkt
De biologische aardappelmarkt is het hele seizoen al allesbehalve spectaculair. Dat is deze periode niet anders, maar er zijn wel lichtpuntjes aan de horizon. Het beetje export dat loopt zijn alleen afspraken die al ruime tijd vaststaan, maar verder niets extra´s. Daar kan misschien op termijn verandering inkomen. Voorzichtig wordt er over de grens wat geïnformeerd naar het Nederlandse product, maar tot handel leidt dat nog niet. Telers nemen niet zomaar afscheid van hun partijen en hebben een mooi product in de schuur liggen. Daarvoor moet een hogere prijs aan bod komen en telers zetten - ondanks dat de afzet dit seizoen niet vlot verloopt - hoog in. Afhankelijk van ras, bestemming en kwaliteit lopen de prijzen wel aardig uiteen maar dat lijkt niet anders dan andere jaren. Wel is er concurrentie van nieuwe oogst.

Tot transacties leidt het tot dusver nog niet, maar de flauwe stemming die we de eerste weken van 2023 hadden, is minder aanwezig door de interesse. De DCA-Indicatieprijs stijgt licht aan de bovenkant en komt uit op €32 tot €38 per 100 kilo.

Biologische peen
In biologische peen blijft veel interesse maar door het geringe volume wat er nog beschikbaar is het lastig om tot een prijs te komen. Ook zijn er veel partijen verkocht op termijn die nu opgehaald worden. Kwaliteit speelde afgelopen periode en ook nu maar een kleine rol gezien de hoge vraag en het lage aanbod. De onderkant van de markt doet een stap omhoog omdat het aanbod maar gering is. De DCA-Indicatieprijs voor biologische peen komt deze week uit op €70 tot €85 per 100 kilo, met als opmerking dat er zeer weinig transacties zijn.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden