Agrifoto

Analyse kunstmest

Prijsdaling kunstmest blijft flink door zetten

28 Maart 2023 - Jesse Torringa

Een bodemprijs voor kunstmest is nog altijd niet in zicht. Inmiddels is de prijs voor KAS (kalkammonsalpeter) al onder de grens van €40 per 100 kilo gezakt. Dat terwijl er best wat verkocht wordt op het moment. Ook kali- en fosfaatkunstmest dalen in prijs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Net als in vrijwel alle werelddelen is stikstofkunstmest de afgelopen maanden fors gedaald en is de bodem in de markt nog altijd niet bereikt. Veel analisten maar ook de handel hadden al verwacht dat deze kunstmest zijn bodem al had gevonden. Een prijs van €45 per 100 kilo leek maximaal haalbaar op het eerste gezicht, maar met de huidige gasprijs – dat vorige week zelfs onder de €40 per MWh dook op de Dutch TTF -  gaat de kunstmestprijs zelfs richting de €35 per 100 kilo.

Dat de kunstmestprijs dezelfde lijn als gas volgt – weliswaar met een vertraging – is niet vreemd, gezien aardgas als grondstof dient voor stikstofkunstmest en daarnaast nodig is als brandstof in de productie hiervan. Was de gasprijs niet zo ver naar beneden gezakt, dan was stikstofkunstmest ook niet op dit prijsniveau geweest. Momenteel noteert aardgas op de Dutch TTF €42,10 per MWh, nog altijd ruim een keer zo hoog als de oude prijzen van 2 jaar geleden met €17,00 per MWh. Logisch dat de kunstmestprijs dan voorlopig ook nog niet op hetzelfde prijsniveau van 2 jaar geleden komt.

Ook de sterk gedaalde ureumprijzen drukken de KAS prijs verder naar beneden.

Kunstmestprijzen
Sinds vorige week werd er handel gedaan voor KAS onder de grens van €40 per 100 kilo. De prijzen verschillen per leverancier, welke voorzichtig zijn met het inkopen van kunstmest door de snelle prijsdalingen. Zij willen niet blijven zitten met kunstmest wat zij tegen hogere prijzen hebben ingekocht. Hoewel het landwerk enigszins uitgesteld moet worden door het weer, is er door boeren wel ingekocht en wachten zij niet in grote mate af, zo melden leveranciers.

Bij Farmers4All daalden ook de prijzen voor fosfaat en kalikunstmest. KAS wordt in week 13 verhandeld voor €41,80 per 100 kilo geleverd in bigbags. Los gestort is dat €39,70 per 100 kilo. Ook kali 60% daalt licht tot €79,80 per 100 kilo. Al langere tijd staat de prijs van kalikunstmest onder druk doordat inkopers wereldwijd terughoudend zijn geweest met inkopen vanwege de hoge prijzen. Het aanbod is toegenomen maar tegen deze prijzen word er weinig handel gedaan. De verwachting is dan ook dat kalikunstmest nog verder kan dalen.

Ook tripel superfosfaat 45% laat een forse daling zien voor het eerst. De kunstmest die in verhouding tot anderen maar weinig gebruikt word, noteert €81,80 per 100 kilo. De grondstoffen voor fosfaatkunstmest zijn ook dalende en tegen de huidige prijzen is de vraag ook gering.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden