Agrifoto

Analyse biologisch

Weinig verandering op de biologische markten

5 April 2023 - Jesse Torringa

Er is weinig vuurwerk te zien op de biologische markten. De uien lijken de gangbare markt slechts beperkt te volgen. Bij de aardappelen is de afzet nog altijd onveranderd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het mag dan wel niet storm lopen op de biologische uienmarkt, de stemming is zeker positief. Er blijven volumes weggaan en ook worden er soms zaken voor kleinere partijen gedaan met een bestemming buiten de Nederlandse grenzen. Maar als je puur en alleen naar de prijsbeweging kijkt, zou je zeggen dat er wat anders aan de hand is in de markt.

Beperkte prijsdaling
De biologische uienmarkt heeft tot nu toe vooral meegelift met de gangbare markt dit seizoen als het aankomt op de prijs. Het biologische product kon daarin niet achterblijven en wist buiten de vaste afspraken mee te liften. Echter lijkt de biologische markt nu ook weer deels de gangbare markt naar beneden te volgen. De prijzen van bijna €1 per kilo op de boer zijn al even verleden tijd en op dit moment niet reëel. Maar doordat biologisch een kleinere markt is, er vaste afspraken zijn en de afzet doorloopt, is de prijsdaling zeker een stuk minder vergeleken met gangbaar. Daarnaast zijn de voorraden niet zeer groot te noemen, mede doordat een gedeelte in het gangbare circuit is verkocht. De DCA Indicatieprijs daalt met €3 tot €82 per 100 kilo voor zowel de fijne als grove maatsortering.

Biologische aardappelmarkt
De biologische aardappelmarkt is onveranderd vergeleken met de afgelopen periode. Het is rustig in de afzet en er is eigenlijk simpelweg te veel product, wat aan het begin van het seizoen al duidelijk was. Er moet vraag komen vanuit het buitenland, maar tot op heden gaat dat slechts om beperkte volumes. Het voordeel is dat de gangbare tafelaardappelen ook aardig aan de prijs zijn, waardoor biologische partijen hierin ook zijn afgezet. Afhankelijk per ras kunnen de prijzen een paar euro verschillen. De kwaliteit van de voorraden bij de telers zijn over het algemeen goed. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk en komt uit op €33 tot €39 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden