Agrifoto

Analyse meststoffen

Bodemprijs kunstmest voorlopig nog niet in zicht

11 April 2023 - Jesse Torringa

De kunstmestmarkt blijft dalen in prijs en inmiddels is het prijsniveau van 2 jaar geleden niet ver meer weg. Momenteel drukt niet de aardgasprijs de kunstmestmarkt naar beneden maar de nog altijd ruime voorraden, goedkopere ammoniak en is er concurrentie andere stikstofhoudende meststoffen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lange tijd was de aardgasprijs leidend op de kunstmestmarkt, maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Aardgas - benodigd als grondstof voor stikstofhoudende kunstmest en nodig in de productie hiervan – is inmiddels fors gedaald in prijs, maar blijft nu al enige tijd stabiel. Dat heeft langere tijd voor een forse daling gezorgd op de kunstmestmarkt, al dan niet met een kleine vertraging doordat fabrikanten vasthielden aan de hoge verkoopprijzen. De prijzen van stikstofkunstmest dalen vergeleken de aardgasprijs nog wel iedere week, wat mede komt door goedkope ammoniak waarvan momenteel overaanbod is in de wereld.

Boer blijft wachten op laagste prijs
Kunstmest daalt nog iedere week in prijs en daardoor stellen boeren de aanschaf van de benodigde meststoffen uit. Zij kopen pas wanneer het toepassingsmoment daar is en dan ook slechts de hoeveelheid die zij maximaal nodig denken te hebben, zo merken de leveranciers. Alles alvast inkopen voor de rest van het seizoen lijkt verleden tijd. Dat is goed terug te zien in de lagere verkopen en ook in de grote van de volumes, melden zij. Ook het huidige weer zit niet mee. Van voorjaarswerkzaamheden is nauwelijks sprake door de neerslag van afgelopen tijd waardoor het toepassingsmoment weer even opschuift.

Voor de kunstmestleveranciers is het overigens niet anders dan bij de boeren. Hun voorraden zijn veel kleiner en overzichtelijker dan voorheen en met de aanhoudende prijsdalingen willen zij ook zo min mogelijk risico lopen. Ook nu de prijzen in de buurt komen van het niveau van twee seizoenen geleden, betekent dat niet dat de bodem al is bereikt. Een verdere prijsdaling blijft doorzetten door concurrentie van andere meststoffen en goedkopere ammoniak.

Ammoniak scherp geprijst
Ammoniak vormt de basis voor de productie van stikstofhoudende meststoffen en wordt gemaakt uit aardgas. Voor ammoniak geldt op het moment een overaanbod wereldwijd door beperkte vraag en daardoor dalen de prijzen de basisstof voor stikstofkunstmest. Een gedeelte van de Europese kunstmestfabrikanten importeert het goedkopere product, aangezien zelf ammoniak produceren ook met de huidige gasprijzen minder voordelig is voor hen.

Dat in combinatie met de nog altijd terughoudende vraag van boeren in heel Europa zet de prijzen onder druk. Kunstmestfabrikanten blijven prijzen verlagen om producten te verkopen en de concurrentie met ureum onderling telt daarin ook mee. Ureum is in Europa, maar ook elders in de wereld scherp geprijsd en daarom moeten andere meststoffen als KAS ook dalen in prijs om de concurrentiepositie te behouden. Kunstmestfabrikanten verkopen liever iets tegen lagere prijzen dan helemaal niets. Pas als de vraag naar kunstmest in Europa fors toeneemt kan de prijsrichting omkeren, zo meldt het Duitse agrarisch nieuwsplatform AgrarHeute. Dat kan gebeuren wanneer alle voorjaarswerkzaamheden straks van start gaan en boeren kunstmest nodig hebben. Echter blijft het de vraag of dat genoeg is, gezien het nog altijd ruime aanbod op de markt.

KAS schiet onder €35 per 100 kilo
De prijsdalingen van KAS zijn ook goed te zien bij de kunstmestweekprijzen van Farmers4All. KAS is gedaald tot €36,80 per 100 kilo, geleverd in bigbags van 600 kilo. Los gestort is zelfs €34,70 per 100 kilo. Daarmee is de prijs al ver voorbij de grens van €40 die veel boeren in het hoofd hadden enkele maanden geleden. Ook kali daalt licht tot €77,80 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden