Albert Heijn

Analyse biologisch

Prijs houdt stand op rustige biologische markt

12 April 2023 - Jesse Torringa

De markt voor biologische uien en aardappelen verlopen rustig op het moment. De prijzen blijven stabiel, maar er worden weinig zakengedaan. Bij de aardappelen zetten telers in op een vier als eerste cijfer met de verkoopprijs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afzet van biologische uien is vrijwel gelijk gebleven met het beeld van afgelopen weken. Het vaste werk loopt door en vraag en aanbod lijken goed in evenwicht, met als opmerking dat de huidige voorraden lager zijn dan normaal voor deze tijd. Gezien de vraag en de huidige voorraden is er vertrouwen bij de telers dat de markt straks nog een stapje kan maken. Echter mag er niet vergeten worden dat de huidige verkoopprijs al van een hoog niveau is en gedurende het bewaarseizoen ondersteund en opgelopen is door de prijs van gangbare uien. Daarnaast begint het bewaarseizoen ook richting het einde te lopen en dat betekent dat de uien op gegeven moment wel de schuur uit moeten.

Er zijn eerder in het bewaarseizoen veel partijen vastgelegd op termijn en dat zorgt ervoor dat er weinig transacties zijn op het moment. Dit maakt het daardoor lastiger om tot een indicatieprijs te komen. De DCA-Indicatieprijs blijft gelijk en komt uit op gemiddeld €82 per 100 kilo voor zowel de fijne als grove maatsortering.

Stroeve aardappelmarkt
De vraag op de biologische aardappelmarkt blijft rustig en er zijn weinig tekenen dat het op korte termijn hard gaat veranderen. Het aanbod is vergeleken de vraag hoog en er moet extra vraag uit het buitenland komen wil de prijs echt stappen omhoog kunnen maken. Wel is het zo dat de gangbare aardappelmarkt voor een stevige bodem zorgt wat betreft de prijs. Ook zijn de prijsverschillen groot tussen bepaalde rassen, waarbij al gauw een verschil van €7 a €8 per 100 kilo optreed.

Sommige telers hebben, ondanks de zeer stroeve markt, geen haast met het verkopen van hun partijen. Zij willen weer een vier als eerste cijfer zien van de verkoopprijs. Ook zijn er inmiddels zaken gedaan met een prijs dat begint met een vier, maar dat gaat wel om zeer goede partijen met een gewild ras. De DCA-Indicatieprijs stijgt aan de bovenkant met €1 en komt daardoor uit op €33 tot €40 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden