Agrifoto

Analyse Mest

Mestprijzen willen maar niet zakken

13 April 2023 - Jesse Torringa - 3 reacties

De tijd begint te dringen op de mestmarkt. De mogelijkheden om mest uit te rijden worden kleiner en kleiner en dat samen met het nog altijd ruime aanbod, zet de mestmarkt verder onder druk. Ook ondanks de gunstigere weersvoorspelling dat voor de deur staat, ligt een prijsdaling niet voor de hand.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is hollen en stilstaan op de mestmarkt. De neerslag van afgelopen weken houdt de mestmarkt nog altijd in zijn greep waardoor er maar beperkt mest kon worden uitgereden tot nu toe. De dagen voor Pasen is er in veel regio's wel mest uitgereden, maar van topdrukte zoals in andere jaren was ook toen geen sprake. "Tot nu toe kun je het eigenlijk geen uitrijdseizoen noemen" zo oordeelt een intermediair. Daarnaast kon het mest uitrijden lang niet altijd onder goede omstandigheden plaatsvinden en was het vaak aan de te natte kant, met structuurschade als gevolg.

Prijsverlaging ver weg
Bij vrijwel alle akkerbouwers is de tarwe inmiddels in een groeistadium gekomen waarbij mest uitrijden schade oplevert. Met het wegvallen van deze ruimte neemt de druk verder toe op de mestmarkt. Dat terwijl het aanbod al ruimer is dit seizoen, met name van rundveedrijfmest. De mestputten en silo's zitten nog altijd 'goed vol' en sommige mesthandelaren geven aan dat zij al moeite hebben om de volumes van vaste afspraken weg te werken.

Dat de mestmarkt onder druk staat, is ook goed te zien aan de mestnoteringen van DCA. De rund- en varkensdrijfmestprijzen zijn stabiel en in enkele regio's zelf licht stijgend vergeleken met vorige week. Dat is een heel ander beeld dan normaal in deze weken van het uitrijdseizoen, waarbij de prijzen juist dalende zijn. Ook nu er gunstiger weer wordt verwacht voor het uitrijden, zijn mesthandelaren er niet zeker van of er nog een serieuze prijsverlaging in zit gezien het ruime, drukkende aanbod.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden