Shutterstock

Analyse Suiker

Suikermarkt smaakt steeds zoeter voor bietentelers

18 April 2023 - Jesse Torringa

De suikerprijzen blijven wereldwijd stijgen als gevolg van zorgen over krappere productie en voorraden. Deze prijzen smaken uiteindelijk zoet voor bietentelers, maar tot een hogere animo voor de suikerbietenteelt leidt dat vooralsnog niet. Oost-Europese landen verbieden naast graan en zuivel ook de import van suiker uit Oekraïne. Dat terwijl Oekraïne dit jaar fors heeft geleverd aan het vragende Europa.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel het groeiseizoen van oogst 2023 formeel van start is gegaan, blijven de suikerprijzen wereldwijd oplopen. Europa kampt sinds 2022 met een suikertekort door een zeer lage productie door de droogte. Ook in andere landen waar veel suiker wordt geproduceerd, valt de productie tegen. Dat uit zich in toenemende zorgen op de suikermarkt, waardoor de koersen op de termijnmarkten in Londen en New York sinds begin deze maand weer fors stijgen. Op dit moment is het India - de wildcard op de mondiale suikermarkt - dat de suikermarkt verhit door het zo goed als zeker schrappen van de suikerexport. De suikerproductie is verlaagd van 38 naar 32,5 miljoen ton suiker, waardoor de Indiase overheid geen ruimte ziet voor export om de eigen interne consumptie te beschermen.

Suikernotering hoogste in ruim 6 jaar
De termijnmarkt in London steeg de laatste weken van $630 naar $700 per ton, maar is inmiddels weer iets gedaald tot $670. De daling wordt verklaard doordat de markt na de snelle stijging enigszins was opgeblazen en daarvan nu aan het bijkomen is. Ook de stijgende olieprijs drukt de notering iets naar beneden. Sinds begin april is de koers echter met 6,5% gestegen en staat de koers op het hoogste niveau in zes jaar tijd. Op de Europese spotmarkten liggen de suikerprijzen aanzienlijk hoger tot wel €900 per ton. Of zelfs nog hoger, afhankelijk per regio of er een suikeroverschot of tekort is.

Het ruwe suikercontract in New York is sinds begin april tot en met vandaag 7,5% hoger en staat nu op $24,29 per pond. De noteringen vinden steun aan de zorgen van een lagere productie en krappe voorraden. In Brazilië, 's werelds grootste suikerexporteur, staat het nieuwe verwerkingsseizoen voor de deur. Er wordt een goede opbrengst verwacht, de op een na hoogste ooit, maar volgens analisten is met deze productie de krapte wereldwijd niet verholpen.

Kleine krimp bietenteelt
Gelet op de huidige marktontwikkelingen ligt in de Europese Unie een hogere animo onder boeren voor de teelt van suikerbieten voor de hand. Ook de uitbetalingsprijzen van afgelopen seizoen zijn al gestegen en lijken een voorproefje op komend seizoen. Niets blijkt minder waar, want het bietenareaal in Europa gaat volgens de ramingen krimpen. Telers hebben geen trek in het gewas vanwege de droogte en hitte waar zij de laatste jaren - en vooral vorig seizoen - mee te maken hadden. Ook het saldo van andere gewassen lijkt beter. Het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen drukt op de teelt, zoals het verbod van neonicotinoïden in Frankrijk. Hoewel graan inmiddels fors is gezakt, zijn de contractprijzen van aardappelen lucratief te noemen vergeleken met voorgaande seizoenen.

Wat er gaat worden gezaaid in de EU, is lastig te voorspellen. Dat het areaal wederom een paar procent gaat zakken, is zeker. De Europese Commissie gaat uit van 3 tot 4% daling. De hectares dalen vooral in Frankrijk en Zuid-Europa, maar ook in Polen. De Franse minister van Landbouw meldde vorige week dat het areaal dit jaar met 5% daalde tot 382.000 hectare. In Nederland houdt Cosun Beet Company het op een gelijkwaardig areaal tot een minimale stijging, zo meldde het bedrijf eerder aan Boerenbusiness. Van andere Europese landen zijn tot dusver geen cijfers bekend. Suikerbedrijf British Sugar is optimistisch over het komende seizoen. Het bedrijf maakte vorige week bekend dat het areaal met 13% groeit de komende campagne en daarmee bijna de grens van 100.000 hectare passeert.

Importverbod Oekraïne
Afgelopen weekeinde maakte de Poolse regering bekend dat het de import van graan, melk maar ook suiker tijdelijk gaat verbieden uit Oekraïne. Zij doen dat om eigen boeren en eigen markt te beschermen tegen de veel goedkopere landbouwproducten uit het land. Ook Hongarije en Bulgarije hebben soortgelijke invoerverboden ingevoerd. In Roemenië protesteren boeren ook veelvuldig. Het is echter in strijd met de regels en wetten die gelden van de Europese Unie.

Dit seizoen is er een tekort in suiker in Europa, die geschat wordt door de Europese Commissie op zo'n 1,5 miljoen ton. Tot nu toe leverde Oekraïne een grote hoeveelheid suiker af aan Europa, door en via de bovengenoemde landen. Tot op heden is er door de EU in seizoen 2022/23 zo'n 234.000 ton suiker geïmporteerd uit Oekraïne . Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Polen zijn samen goed voor meer dan 60% van dit volume. Normaal komt in een heel jaar tijd slechts 20.000 tot 40.000 ton suiker Europa binnen uit Oekraïne.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden