Albert Heijn

Analyse biologisch

Telers nemen afscheid van biologische aardappelen

19 April 2023 - Jesse Torringa

Het is rustig op de biologische aardappel- en uienmarkt. Aardappeltelers beginnen steeds meer aardappelen af te zetten waarbij een gedeelte in het gangbare circuit terechtkomt. Er is simpelweg te veel aanbod om alles als biologisch weg te zetten. Het marktaandeel biologisch is dan ook gelijk gebleven, blijkt uit cijfers van ketenorganisatie Bionext.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afzet van biologische uien hobbelt rustig verder, net zoals voorgaande weken. Het gewone werk loopt rustig door en er wordt her en der handel gedaan voor partijen die de grens passeren. De prijzen blijven stabiel en de markt lijkt tot rust te zijn gekomen na een kleine daling in prijs voorgaande weken. Nu het zaaien begonnen is bij de telers betekent het nog niet dat zij in rap tempo van hun voorraden af willen. Zij, maar ook de handel, zien nog kansen de komende weken. De prijzen blijven gelijk aan vorige week. De DCA-Indicatieprijs komt uit op gemiddeld €82 per 100 kilo voor zowel de fijne als grove maatsortering.

Weinig vertrouwen in bewaarseizoen
Bij de biologische aardappelmarkt willen steeds meer telers het bewaarseizoen afsluiten nu de temperatuur oploopt. Het bewaarseizoen duurt nog even, maar in een plotselinge opleving van de markt is weinig vertrouwen. Momenteel verdwijnen er relatief veel tafelaardappelen in het gangbare circuit en deze partijen kunnen ook goed hun weg daarin vinden. De fijne maatsortering leidt soms wel tot een iets lagere prijs. Voor kwalitatief goede partijen en het juiste ras kan er een prijs betaald worden die in de buurt komt van €40 per 100 kilo.

De DCA-Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week en komt uit op €33 tot €40 per 100 kilo.

Marktaandeel biologisch 3%
Ondanks dat de prijzen dit seizoen zeker niet slecht zijn, staan deze wel onder druk doordat het marktaandeel biologische producten vrij laag is vergeleken met het volume dat wordt geteeld. Het marktaandeel van biologische producten in de Nederlandse retail stagneert rond de 3%. Dat blijkt uit een evaluatieverslag van ketenorganisatie Bionext over het eerste jaar van haar driejarige campagne De mooiste boodschap is bio. Ook supermarktketen Albert Heijn, die veel doet aan de promotie van biologische producten en het aanbod steeds vergroot, zag het marktaandeel in 2022 niet groeien, zo blijkt uit het deze week gepresenteerde duurzaamheidsverslag van de supermarkt.

Consument houdt hand op de knip
De doelstelling van de Europese Commissie is een groei van het biologische areaal in de EU naar een kwart in 2030. "Voor een evenwichtige groei is het noodzakelijk dat het aanbod van biologische producten gelijk op gaat met de vraag naar biologische producten", aldus Bionext in de evaluatie. Met de campagne wil de ketenorganisatie het marktaandeel vergroten naar 6,5% in 2024. Dat lijkt erg moeilijk te worden. Het afgelopen jaar was door de energie- en koopkrachtcrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne volgens Bionext extra uitdagend. "Door de stijgende prijzen hielden veel Nederlanders de hand op de knip waardoor de markt voor biologische producten stagneerde. Daarnaast wilden de Nederlandse supermarktketens zich in mindere maten profileren met biologisch wegens de 'duurdere uitstraling'."

Bionext hoopt dat nog meer retailers bepaalde producten alleen biologisch gaan aanbieden en heeft daarom een top 40 samengesteld van biologische producten waarvan de prijs dicht bij gangbaar zit. Morgen (20 april) presenteert de organisatie deze top 40 en hoopt daarmee winkels over de streep te trekken om voor het biologische product te kiezen. "De politiek wil een biologisch areaal van 15% in 2030, banken willen ook best wel mee. Nu moet de markt mee. Als we de markt gaan aanzwengelen, dan krijgen boeren ook perspectief", aldus Bionext-directeur Michaël Wilde.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden