Agrifoto

Analyse Peen

Enorme variatie in kwaliteit en prijs van peen

21 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Telers zitten over het algemeen vast in het zadel op de peenmarkt. Spoelers merken ondertussen dat het niet meevalt om wat handel voor export los te krijgen. En als geen van beide partijen in beweging wil komen, krijg je een markt waarin iedereen wijst zonder dat er veel gebeurt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag vanuit Oost-Europa naar Nederlandse peen is weleens beter geweest. Er gaat nog wel wat weg, maar het houdt allemaal niet over qua prijs. Verschillende spoelers, maar ook telers, zitten nu in dubio welke kant de markt de komende weken opgaat. De voorraden vrije peen zijn niet gek groot meer. Ook vanuit Duitsland en België is er best wat vraag naar ongespoelde peen zo uit de koeling. Toch blaakt de markt niet van het zelfvertrouwen. Verschillende spoelers hebben een royale voorraad en zijn aan het rekenen geslagen hoe ze die op een verantwoorde manier af kunnen zetten. Ook de kwaliteit is bij sommige wel een groot punt van zorg. De vraag is daarbij dan weer niet van dien aard dat je die matige partijen er nog eens makkelijk tussendoor fietst.

Grote verschillen
Qua prijzen die voorbij komen is het deze week een allegaartje. Kistprijzen lopen grofweg van €300 tot boven de €400 per kist, om nog maar te zwijgen van de enorme verschillen in wat er per kist wordt uitgespoeld, van amper 500 kilo tot ergens richting 650 kilo. Daarbij moet ook nog eens opgemerkt worden dat er niet veel handel gedaan is op de boer deze week. Dat maakt het lastig om in de notering tot een goede afspiegeling van de markt te komen. De DCA Notering voor b-peen is een klein beetje gestegen en komt nu uit op €60 per 100 kilo. C-peen is gelijk gebleven aan vorige week op €65 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden