Agrifoto

Analyse kunstmest

Kunstmest daalt wederom verder in prijs

25 April 2023 - Jesse Torringa

De bodemprijs van kunstmest is nog altijd niet bereikt en inmiddels is de grens van 30 per 100 kilo KAS niet ver weg. Dat terwijl de vraag de afgelopen tijd is toegenomen en de prijs vergeleken eerder dit seizoen al drastisch is verlaagd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijsdaling van kunst blijft maar voortzetten. Waar eerder gespeculeerd werd over een bodemprijs van €40 per 100 kilo is dat prijsniveau al lang verleden tijd. Met de toenemende vraag door werkzaamheden op de percelen, de aardgasprijs die vrijwel stabiel is en de al forse prijsdaling zou je zeggen dat de bodemprijs toch wel bereikt moet zijn, maar niets is minder waar. Door het overaanbod en goedkope ammoniak blijven de prijzen verder dalen. 

Vraag blijft achterlopen
De start van de voorjaarswerkzaamheden is goed zichtbaar in de verkopen van kunstmest. Zowel in Europa als Nederland nam de vraag naar kunstmest toe en dan vooral KAS. Veel boeren hebben maximaal gewacht met inkopen totdat zij de meststoffen daadwerkelijk nodig hadden. Daarbij moet vermeld worden dat zij alleen inkopen wat zij maximaal dachten nodig te hebben. Daardoor blijft de vraag nog altijd mager vergeleken andere jaren en loopt de totale verkoop dit seizoen nog altijd ver achter.

De tijd van forse dalingen met meerdere euro's per week is wel geweest, maar het verschil met een maand geleden is toch behoorlijk. Boeren die hun inkopen maximaal hebben uitgesteld, hebben toch goed weten te profiteren. Inmiddels noteert Famers4All deze week (week 17) €33,60 per 100 kilo voor KAS, geleverd in bigbag van 600kg. 5 weken geleden was dat nog €39 per 100 kilo. Ook kali60 is licht gedaald naar €74,80 per 100 kilo. 

{{dataviewSnapshot(48_1682413632)}} 

Wereldmarkt
Op de wereldmarkt is een ander beeld te zien. De ureum meststof is in de afgelopen 3 weken licht gestegen op de wereldmarkt. Dat had voornamelijk te maken met de toegenomen vraag in de VS, waar boeren fors inkochten doordat het groeiseizoen van start ging. Ook in India stegen de ureumprijzen licht. Inmiddels lijkt die stijging alweer verleden tijd en is de prijs van ureum, in veel werelddelen de belangrijkste stikstofmeststof, stabiel en zelfs licht gedaald. Van een nieuwe stijging lijkt ook geen sprake volgens de handel vanwege het de vraag en aanbod in de wereld. Het aanbod is groot, terwijl de vraag achter blijft in Europa en Azië. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de prijzen van stikstofmeststoffen ook onder druk blijven staan en een prijsstijging niet voor de hand ligt.

Kalimeststoffen blijven ook dalen in prijs op de wereldmarkt. Dat komt doordat India de kaliprijs fors heeft verlaagd. In Europa is nog geen sprake van een dezelfde grote prijsdaling maar gaat het met kleine stapjes. Boeren waren terughoudend vanwege de hogere prijzen. Het aanbod van kalimeststoffen is verder toegenomen in Europa.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden