Agrifoto

Analyse mest

Drukkend aanbod staat daling mestprijs in de weg

27 April 2023 - Jesse Torringa

Het blijft hollen en stil staan dit uitrijdseizoen. De druk is nog altijd niet van de ketel en het is maar de vraag of dat nog gaat gebeuren. Van prijsdaling is zeker geen sprake. Sterker nog, de drijfmestnoteringen van DCA nemen deze week licht toe.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week is er eindelijk onder relatief goede omstandigheden mest uitgereden, maar inmiddels is het weer wederom de grote spelbreker. Dit is typerend voor het hele uitrijdseizoen tot nu toe. Het toepassingsmoment van sleepslangen in de tarwe zijn we inmiddels voorbij. Qua activiteit viel het tegen, zo melden loonwerkers en intermediairs. Waar het wel is gebeurd, zijn af en toe flinke sporen gereden. Ook dringt de tijd om op aardappel- en maïsland mest uit te rijden. Zeker op de zwaardere kleigronden is het erg nat en akkerbouwers zullen gelet op de kalender zo snel mogelijk aan de gang willen.

Kleine prijsstijging
Al met al zijn er wel best wat volumes mest uitgereden, maar vergeleken andere jaren is het maar mager. Daar komt bij dat het mestaanbod aan het begin van het uitrijdseizoen al ruimer dan normaal was. Met het verloop van dit grillige uitrijdseizoen zet dat eind april nog altijd druk op de ketel. Sommige intermediairs geven aan dat het al lastig is om de volumes van vaste klanten te kunnen uitrijden dit seizoen. Anderen nemen al langere tijd geen nieuwe klanten meer aan. Ook nu er afgelopen weken wat ruimte vrij kwam in de silo's, blijven zij voorzichtig met nieuwe afspraken. 

In de huidige situatie waar de mestmarkt zich in verkeerd, ligt een prijsdaling niet voor de hand. Mesthandelaren en loonwerkers geven aan dat ze de prijzen gelijk willen blijven houden, maar de omstandigheden dwingen om af en toe verhogen. Dit vanwege het drukkende aanbod. Dat blijkt ook uit de mestnoteringen van DCA. De rundvee- en varkensdrijfmestprijzen zijn al weken stabiel en doen af en toe – afhankelijk per regio – zelfs een klein stapje naar boven. Dat is ook deze week weer het geval voor zowel rundvee- als varkensdrijfmest. Een prijsdaling dit uitrijdseizoen lijkt daarmee wel heel ver weg.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden