Shutterstock

Analyse Peen

Spanning in de peenmarkt loopt verder op

28 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het aanbod van peen houdt bepaald niet over om het maar eens voorzichtig te zeggen. Waar vorig jaar de vraag was hoe krijgen we de peen weg voordat de nieuwe komt is het nu kunnen we de huidige voorraad uitsmeren om het te redden tot de nieuwe oogst?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar peen vanuit Oost-Europa is niet wezenlijk veranderd. Eigenlijk het hele exportkanaal is rustig. Toch is de stemming op de peenmarkt aan het kantelen en dat heeft alles te maken met de voorraadpositie. Verschillende spoelers zijn voorzichtig geweest met het bijkopen en vasthouden van voorraad de afgelopen maanden en raken er nu een beetje daarheen. Door een beperkt aanbod zitten de prijzen van gespoeld product in de lift. Op de boer nog veldgewas bijkopen is er echter nauwelijks bij, simpelweg omdat er voor de meeste peen al een bestemming is. Rond Pasen is er relatief veel peen, die toen eigenlijk te duur was ingekocht, gespoeld. Nu raken verschillende spoelers rap door de werkvoorraad heen en zouden ze met kistprijzen van rond de €375 à €400 wel uit de voeten kunnen, maar is er weer bijna niks meer te krijgen.

Weinig handel
Het is ook deze week weer lastig een prijs bij elkaar te krijgen die recht doet aan wat er op de markt gebeurd. Er wordt maar beperkt zaken gedaan en bij wat gedaan wordt zijn de prijsverschillen erg groot. Bedragen van rond de €400 per kist met minimaal 600 kilo lijken redelijk representatief. Sommige verkopers vragen €500 per kist maar dat wordt door insiders te gortig genoemd, al wordt zeker niet uitgesloten dat de markt nog een stap kan maken. De DCA Notering voor b-peen heeft een stap omhoog gedaan en komt uit op gemiddeld €64 per 100 kilo. Ook c-peen is gestegen naar gemiddeld €68 per 100 kilo. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden