Eigen foto

Interview Boerenbusiness Stage

‘De teler zijn bedrijf en trots bekijken’

3 Mei 2023

Robert Reijerse (22) rond zijn opleiding Agrarisch Ondernemerschap Tuin- & Akkerbouw aan de Aeres Hogeschool Dronten af met een stage bij Boerenbusiness. Hij houdt zich dagelijks bezig met het coördineren van de Gewastour uien en aardappelen. Robert is erg te spreken over zijn ervaringen binnen de stage. "Ik haal de meeste energie uit het contact met de telers. Ieder zijn bedrijf en trots bekijken en uitleg krijgen over de aanpak binnen het bedrijf. Dat is mooi!"

Hoe ben je bij Boerenbusiness terechtgekomen?
"Ik had via school een abonnement bij Boerenbusiness, daarom keek ik al veel op de website en las ik de artikelen in de app op mijn telefoon. Hier kwam ik het artikel van de stage tegen en toen heb ik actie ondernomen. Ik ben erg tevreden; de afwisseling, het buiten zijn en het contact met de telers maakt het zo mooi!"

Heb je zelf een agrarische achtergrond?
"Thuis in Spijk (Noord-Groningen) hebben wij een akkerbouwbedrijf van 100 hectare met zaaiuien, pootgoed, suikerbieten en tarwe. Het is de bedoeling dat ik straks na mijn studie een paar dagen in de week of volledig thuis in het bedrijf actief ga worden. Dat is een heel mooi vooruitzicht. De ervaring vanuit huis neem ik ook mee naar de telers van de Gewastour, dat praat een stuk makkelijker met deze basiskennis. Het is interessant om te zien hoe anderen het aanpakken. Je weet natuurlijk hoe je het zelf doet, maar er zijn meerdere goede manieren."

Wat zijn je dagelijkse werkzaamheden?
"Ik ben in het begin bij veel telers van de Gewastour langs geweest, zodat ik er niet meer hoefde te zijn op het moment dat zij het druk zouden hebben. Vervolgens ben ik vooral veel bezig geweest met het uitwerken van de interviews en het opstellen van weekupdates."

Wat zijn je ervaringen van de stage?
"Het is een jong en gezellig team, de begeleiding is top en de sfeer op de werkvloer is gemoedelijk. Er kan gemakkelijk flexibel gepland worden, dat vind ik een voordeel. Als jij op tijd het werk levert dat verwacht wordt, heb je best veel eigen tijdinvulling. Daarnaast is het heel afwisselend en heb je veel contact met de telers, dat is het mooiste. Mijn grootste hobby is het op pad gaan, met een bak koffie een praatje maken met de telers en hun trots bekijken. De afwisseling is fijn. Ik houd van flexibel werk en dat kan ik vinden bij de Gewastour."

Wat neem je vanuit je stage mee naar de toekomst?
"Ik denk voornamelijk het contact en het netwerk met de deelnemende telers. Tuurlijk neem ik hierbij ook bepaalde ideeën van de telers mee naar huis. Ook ben ik inmiddels bij alle telers langs geweest. Dit zijn bedrijven van 30 hectare tot 100 hectare. Dat is natuurlijk een heel groot verschil qua akkerbouwers, werk en gebied. Dat is erg interessant om te zien. Iedereen doet het anders en er is geen fout. Alleen is het natuurlijk de kunst om het zo goed mogelijk te doen."

Regelmatig zijn er bij Boerenbusiness nieuwe stageplaatsen beschikbaar. Ook zijn er volop mogelijkheden om opdrachten en onderzoeken uit te voeren als individuele student of als groep. Houd de mogelijkheden hier in de gaten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox