Agrifoto

Analyse meststoffen

Bodemprijs in het vizier op kunstmestmarkt

9 Mei 2023 - Jesse Torringa

Het einde van de prijsdalingen lijkt aanstaande op de kunstmestmarkt. Zowel op de wereldmarkt als in Europa stabiliseren de prijzen zich. Vraag en aanbod lagen dichterbij de afgelopen tijd vanwege het voorjaar. In Europa daalt de gasprijs verder, wat de eigen productie weer op gang kan brengen voor komend seizoen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen voor stikstofkunstmest zijn tot en met de voorjaarswerkzaamheden aan toe gedaald en liggen inmiddels slechts enkele euro's boven de marktprijs van voorjaar 2021. De vraag is zoals verwacht de afgelopen weken behoorlijk toegenomen doordat boeren hebben gewacht met inkopen tot het moment van toepassen. Daarnaast werd er voor de tarwe extra bijgekocht doordat de weersomstandigheden het uitrijden van dierlijke mest nauwelijks toelieten dit seizoen. Ondanks dat komt het verkochte volume kunstmest niet in de buurt van andere jaren. Melkveehouders lijken apart in te slaan voor de snedes.

KAS duikt onder 30 euro
De prijzen voor stikstofkunstmest daalden vorige week (week 18) opnieuw. Voor kalkammonsalpeter (KAS) werd €31,80 per 100 kilo betaald, geleverd in bigbags van 600 kilo. KAS los gestort begint zelfs met een ander getal als eerst cijfer en staat inmiddels op €29,70 per 100 kilo. Deze week blijven de prijzen gelijk. Kali60 en tripelsuperfosfaat bleven gelijk in prijs.

Nieuwe prijsevenwicht
Ook nu de vraag de afgelopen weken toenam, bleef de prijs van stikstofkunstmest langzaam af en toe dalen. Het laat zien dat het aanbod nog altijd groter is dan de vraag, maar inmiddels lijken die een stuk dichterbij elkaar te zitten. Daarnaast focussen kunstmestfabrikanten zich ook weer op de productie voor het volgende jaar vanaf deze zomermaanden. Een nieuw prijsevenwicht moet gevonden worden.

Een andere factor die telt, is een stukje concurrentie met ureum. De ureumprijs bleef fors dalen en daardoor is het voor sommige Europese boeren een goed alternatief voor andere stikstofkunstmest als KAS. In Frankrijk wordt doorgaans veel ureum gebruikt. Om te voorkomen dat boeren overstappen, drukten kunstmestfabrikanten de prijs verder naar beneden om zo marktaandeel te behouden. Een verdere prijsdaling is niet nodig en dat zien we terug in de noteringen die redelijk stabiel lijken te blijven.

Eigen productie weer aantrekkelijk
In Europa draaien de kunstmestfabrikanten nog lang niet 100% en het is maar de vraag of dat nog zal gebeuren. De afgelopen tijd wordt er veel ammoniak – de basis voor de productie van stikstofhoudende meststoffen – geïmporteerd in plaats van zelf geproduceerd door de Europese kunstmestfabrieken. Voor ammoniak geldt nog steeds een overaanbod wereldwijd door de beperkte vraag en dat maakt de basisgrondstof goedkoper te importeren dan zelf te produceren met de huidige gasprijzen. Ook nu de vraag naar het product is toegenomen, blijft ammoniak op de wereldmarkt dalen in prijs.

Echter zijn die huidige aardgasprijzen nog altijd dalende. Sterker nog, de aardgasprijs is op de Dutch TTF sinds medio april van 45,40 tot het moment van schrijven vandaag (9 mei) €35,60 per MWh gedaald. Dat is de laagste gasprijs sinds juli 2021. Het blijft onzeker wat de gasprijzen gaan doen gezien de ontwikkelingen rond Rusland. Daarnaast spelen de hoge Europese gasvoorraden door de milde winter een grote rol in de huidige prijs. Als op de lange termijn de prijs wel stabiel en laag blijft, kan dat voor kunstmestfabrikanten de mogelijkheid geven om zelf weer meer ammoniak te produceren in plaats van te importeren.

Wereldmarkt
Op de wereldmarkt blijft er druk staan op prijs van ureum en andere stikstofhoudende meststoffen, ondanks de toegenomen vraag de afgelopen periode van Europa en de VS. Het aanbod blijft groter dan de vraag. Het aanbod van ureum op de Aziatische markt blijft ook toenemen doordat China de export weer fors aan het opvoeren is. Brazilië, de grootste importeur van stikstofmeststoffen uit Rusland, importeert ook aanzienlijk. Dat zorgt ervoor dat er druk blijft staan op de wereldwijde markt van stikstofmeststoffen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden