Albert Heijn

Analyse biologisch

Afzet biologische uien en aardappelen blijft stroef

10 Mei 2023 - Jesse Torringa

De biologische markt wordt wederom bestempeld als rustig. De afzet in tafelaardappelen blijft stroef verlopen. De uienprijs zet een stap de verkeerde richting op.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afzet op de biologische uienmarkt is al langere tijd hetzelfde. Er gebeurt wel wat maar van veel volume is geen sprake. De vraag uit het buitenland blijft ondanks droogte achterlopen dit jaar en dat heeft te maken met het feit dat de biologische uienteelt gegroeid is in andere landen. Dit seizoen is behoorlijk veel afgezet in de gangbare markt vanwege de hoge prijzen en dat lijkt de biologische markt op dit moment goed te doen. De verhouding van vraag en aanbod had er als dit niet het geval was, heel anders uitgezien.

Momenteel loopt het bewaarseizoen op zijn einde en is er aanbod van nieuwe biologische uien uit onder andere Egypte. De afzet blijft wat ondermaats doordat er weinig vraag komt uit het buitenland. Een goede afspiegeling van de markt geven is lastig door de zeer geringe transacties. Maar op basis daarvan doet de DCA-Indicatieprijs een stap naar beneden. De DCA-Indicatieprijs voor biologische uien komt deze week uit op €70 per 100 kilo voor zowel de grove als fijne maatsortering.

Biologische aardappelen onveranderd
Op de biologische aardappelmarkt is het beeld eigenlijk al het hele seizoen hetzelfde. Er is wel sprake van enige interesse voor export, maar tot daadwerkelijke volumes die de grens overgaan leidt dat niet. Die interesse was er een paar weken geleden ook al en toen bleef het bij interesse. Het aanbod blijft redelijk hoog en partijen verdwijnen in het gangbare kanaal, waarvan de prijzen dichtbij elkaar liggen. Voor sommige rassen is de prijs voor gangbaar en biologisch hetzelfde. Het ligt voor de hand dat het areaal biologische tafelaardappelen een paar procent daalt. DCA-Indicatieprijs van biologische aardappelen blijft gelijk aan vorige week en de spreiding is groot. Hierdoor komt de notering uit op €33 tot €40 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox