HZPC

Nieuws pootaardappelen

HZPC blijft bij eerdere winstverwachting

11 Mei 2023 - Jesse Torringa

Pootgoedhandelshuis Royal HZPC verwacht voor het huidige boekjaar een omzetstijging van 11% vergeleken vorig jaar. Daarmee handhaaft het haar eerdere verwachtingen van dit boekjaar. De hogere internationale transportkosten zijn de belangrijkste reden voor de omzetstijging.

De aardappelveredelaar verwacht voor het huidige boekjaar een omzet van €390 miljoen (vorig jaar €352 miljoen). De brutomarge stijgt naar verwachting van €63,9 miljoen naar €66,5 miljoen. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. Het boekjaar van het bedrijf loopt van 1 juli tot en met 30 juni. De internationale transportkosten zijn de belangrijkste reden voor de omzetstijging maar deze liggen inmiddels alweer lager dan aan het begin van het jaar. Ook het komende jaar zal deze waarschijnlijk verder dalen.

Resultaat groeit door licentieteelt
De volumeomzet in tonnen neemt duidelijk toe ten opzichte van vorig seizoen, zo geeft het handelshuis aan in een persbericht. Maar het volume verhandelde pootaardappelen stijgt naar verwachting gering. Deze handel vindt voornamelijk in en vanuit Europa plaats en de export naar Zuid-Europa kwam traag op gang. Het resultaat groeit vooral dankzij de licentieteelt in voornamelijk Azië en Amerika. Licentienemers verhandelen naar verwachting 17% meer HZPC-rassen dan vorig jaar.

Ondanks de forse kostenstijgingen dit jaar weet HZPC de operationele kosten beperkt te houden tot ongeveer 3%. Het bedrijf ziet dankzij deze ontwikkelingen de EBITDA naar verwachting met ongeveer €1 miljoen stijgen tot €14,2 miljoen. Het nettoresultaat komt uit op iets hoger dan €7 miljoen, hetzelfde resultaat als vorig boekjaar.

Daling pootgoedareaal Europa
Wat betreft het pootgoed areaal van 2023 ziet Gerard Backx, CEO van Royal HZPC Group, een duidelijke verschuiving: "We verwachten dat het totale areaal sector breed voor de productie van gecertificeerde pootaardappelen in Europa daalt. Telers verkiezen de consumptieaardappelteelt voor de fritesindustrie boven de pootaardappelteelt. Dat zal invloed hebben op de verwachte beschikbaarheid van pootaardappelen voor de uitplant van oogst 2024. Of dit effect heeft op de verwachte resultaten van 2023/24 kan ik nog niet voorspellen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Uitbetalingsprijs HZPC 40% hoger dan vorig seizoen

Nieuws aardappelen

Afzet HZPC blijft net steken onder miljoen ton

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

HZPC ziet omzet niet stijgen maar pootgoedvolume wel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden