Agrifoto

Analyse mest

Mestprijzen lopen alsmaar verder op

11 Mei 2023 - Jesse Torringa

Er hangen donkere wolken boven de mestprijzen. Het uitrijdseizoen is zo goed als over maar het aanbod is nog altijd erg groot. Mestopslagen zijn nog altijd niet leeg. De mestprijzen doen daarom een stap omhoog volgens de DCA-Mestnoteringen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het uitrijdseizoen maakte ook de afgelopen weken weer tegenslagen mee. Hoewel vorige week de uitrijdomstandigheden eindelijk weer redelijk waren en er sprake was van topdrukte, valt het totaal uitgereden volume tóch tegen. Op bouwland maken akkerbouwers vanwege het late voorjaar veel haast met bijvoorbeeld het poten van aardappelen. De momenten om mest uit te rijden op deze percelen zijn soms gering. "Wij kunnen niet overal tegelijk en op het gewenste tijdstip aanwezig zijn, de capaciteit is al maximaal waardoor we niet iedereen in die korte periode kunnen bedienen", zo geeft een loonwerker aan. Daarnaast lag het werk af en toe stil door nieuwe neerslag of doordat het nog nat is.

Grote volumes in de mestsilo's
Het aanbod in de markt blijft groot, zowel het aanbod van varkens- als rundveedrijfmest. De mestputten bij veehouders zijn soms nog behoorlijk gevuld en datzelfde geldt voor de andere mestopslagen. Ook de volumes van vaste afspraken zijn gemiddeld gezien nog lang niet weggewerkt. Dat gaat ook niet meer lukken dit voorjaar. "We moeten realistisch zijn. Van wat mogelijk was om mest uit te rijden, is 90% al wel gedaan. We lopen dus tegen het einde aan", zo geeft een loonwerker aan. In het buitenland zoals in Duitsland is dat volgens loonwerkers niet anders. Ook daar is veel minder volume uitgereden dan andere jaren.

Mestprijzen stijgen
De mestprijzen staan eigenlijk al het hele uitrijdseizoen onder druk en dat is de afgelopen week alleen maar verder toegenomen. De mestnoteringen van DCA zijn de laatste weken stabiel tot licht stijgend geweest, maar doen nu gemiddeld een stap omhoog voor zowel varkens- als rundveemest. Sommige mesthandelaren en loonwerkers houden de prijzen nog gelijk omdat zij geen nieuwe mest aannemen en er dus geen handel is. Ze hebben geen plaatsingsruimte meer. Ook houden sommige de prijzen nog gelijk en maken zij de balans aan het einde van het seizoen op. Echter zien zij ook dat met dit aanbod een prijsstijging in de mestmarkt niet anders kan. De prijs van mestverwerking loopt bijvoorbeeld ook al behoorlijk op.

Zowel de varkens- als rundveedrijfmestnoteringen van DCA doen in de meeste regio's een stapje omhoog met €0,50 tot € 1 per ton deze week. Enkele noteringen blijven gelijk aan vorige week of dalen zeer licht. Bekijk hier het verloop van alle mestnoteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden