Shutterstock

Analyse biologisch

Weinig vrije handel op biologische markten

17 Mei 2023 - Jesse Torringa

De afzet op de biologische markten loopt rustig door. Voor de uien zit het bewaarseizoen er zo goed als op, maar bij de tafelaardappelen valt er nog genoeg volume af te zetten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een spectaculair einde van het bewaarseizoen lijkt ver weg op de biologische markten van uien en aardappelen. Er is nauwelijks vrije handel en het aanbod bij biologische aardappelen is nog altijd ruim te noemen. Verwerkers hebben de vaste afspraken ingedekt en doordat de vraag achterblijf, is er weinig ruimte voor vrije handel. Bij de uienmarkt is de handel ook al zo goed als over, naast het feit dat de vrije uienmarkt al een zeer kleine markt is. 

Uienmarkt daalt licht
Nieuw aanbod van uien uit onder andere Egypte is van goede kwaliteit en zorgt er ook voor dat er minder uien van eigen bodem nodig zijn. Maar dat is niet anders vergeleken met andere jaren. Van extra vraag uit het binnen- of buitenland is op dit moment geen sprake. Doordat het volume dat verwerkt wordt al was gecontracteerd, zorgt dat voor weinig handel en  transacties. Op basis van zeer weinig transacties doet de DCA-Indicatieprijs een kleine stap naar beneden en komt uit op €68 per 100 kilo voor zowel de grove als fijne maatsortering.

De biologische aardappelmarkt is wat betreft vrije handel niet heel veel anders. Er gebeurt weinig en een gedeelte van de afzet verdwijnt in het gangbare circuit. De prijs verschilt nauwelijks tussen gangbaar en biologisch bij bepaalde rassen. De vraag is wel anders, die loopt bij gangbaar beter dan bij biologisch. De huidige vertraging in het groeiseizoen laat zich ook niet meteen zien in de prijzen. Duidelijk is wel dat het biologische tafelaardappelareaal krimpt en je zou verwachten dat dit samen met de huidige groeiachterstand toch wel voor een kleine plus zou zorgen. Het gebrek aan vraag blijft toch leidend. De DCA-Indicatieprijs van biologische aardappelen blijft gelijk aan vorige week en de spreiding is groot. Hierdoor komt de notering uit op €33 tot €40 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden