Shutterstock

Analyse Kunstmest

Sinds lange tijd weer een stijging op kunstmestmarkt

23 Mei 2023 - Jesse Torringa

De kunstmestmarkt lijkt een nieuwe fase in te gaan. De prijzen zijn al geruime tijd overwegend stabiel en er word handel gedaan met kleine volumes. Daardoor verschillen de prijzen behoorlijk en zijn de prijzen afgelopen week voor het eerst weer gestegen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al enkele weken waren de prijsdalingen minimaal van stikstofkunstmest of bleef de prijs stabiel, maar voor het eerst in lange tijd doet de prijs van stikstofkunstmest nu weer een stap omhoog. Farmers4All noteert deze week €32,80 per 100 kilo voor kalkammonsalpeter (KAS). De prijsstijging van €1 per 100 kilo is minimaal, maar geeft wel aan dat de markt een andere fase in lijkt te gaan.

Deze eerste, kleine prijsverhoging betekent niet dat de prijzen van stikstofkunstmest weer flink gaan oplopen. Daarvoor zijn op het moment weinig redenen. De vraag blijft net als voorgaande maanden laag en boeren hebben enkel ingekocht wat zij nodig denken te hebben. Ook de handel en de industrie leggen minder volume vast vanwege de schommelingen in prijsniveaus en hebben dus kleinere voorraden. Doordat er minder grote voorraden worden vastgelegd en met kortere termijnen wordt gewerkt, is het effect dat de prijsschommelingen juist aanhouden. De kleinere voorraden hebben allemaal een andere prijs en de ene periode is de handel sneller door zijn voorraden heen dan andere keren. De ene partij kunstmest kan net iets met kosten in een stabiele markt dan de andere.  Dat is ook een van de redenen waarom de prijs in korte tijd een kleine stap naar beneden doet, en net zo goed weer omhoog. Daarnaast verschilt de prijs ook per leverancier.

Voorlopig lijkt de bodemprijs voor stikstofkunstmest wel rond de €30 per 100 kilo te blijven, gelet op de marktontwikkelingen. Dit kan zo weer veranderen, maar daar lijken op dit moment weinig redenen voor. Momenteel breekt de periode aan dat er minder kunstmest in wordt gekocht en veel wordt geproduceerd door de producenten. In voorgaande jaren is ook vrijwel altijd gebleken dat kunstmest hierdoor richting de zomer goedkoper wordt.

Een andere ontwikkeling die de kunstmestindustrie in de gaten houdt, is de Europese aardgasprijs. Aardgas dient als grondstof voor ammoniak, waarna stikstofkunstmest geproduceerd kan worden en is tevens nodig tijdens de productie hiervan. Op het moment wordt er veel ammoniak van buiten Europa geïmporteerd omdat dit goedkoper is dan zelf produceren. Daarnaast is er een overaanbod van ammoniak op de wereldmarkt, wat de prijs hiervan verder onder druk zet. Op dit moment zijn de wereldwijde ammoniakprijzen al erg gedaald, waardoor ook deze marktprijs de laatste weken relatief stabiel is. Maar de laatste ontwikkelingen van de Europese gasprijs kunnen de import van ammoniak nog weleens laten veranderen. De aardgasprijs is behoorlijk gedaald, tot onder de €30 per MWh, waardoor zelf ammoniak produceren ook weer interessant kan worden voor kunstmestproducenten. Dat kan ook een impuls zijn om weer goedkoper stikstofkunstmest te produceren

Kali- en fosfaathoudende kunstmest blijven in Europa aan de prijs. Farmers4All laat al meerdere weken deze prijzen ongewijzigd. Kali60 staat op €74,80 per 100 kilo. Voor Tripel superfosfaat wordt €81,80 per 100 kilo betaald. In Europa blijven de kaliprijzen tot op heden nog stabiel. Op de wereldmarkt is dat anders. De kaliprijzen blijven mondiaal dalen door overaanbod en een geringe vraag. In China en India zijn afspraken gemaakt over lagere kaliprijzen. Ook dat weegt mee op de kalimarkt. Deze ontwikkelingen bereiken Europa nog niet, maar de verwachting van analisten is wel dat ook in dit continent de komende maanden de prijs van kali zal dalen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden