Shutterstock

Analyse biologisch

Biologische aardappelmarkt veert op

24 Mei 2023 - Jesse Torringa

Het beste lijkt bewaard te zijn voor het einde op de biologische aardappelmarkt. De vraag naar tafelaardappelen is toegenomen en er hangen nauwelijks partijen boven de markt. De uienmarkt loopt tegen zijn einde van het seizoen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biologische aardappelmarkt maakt richting het einde van het bewaarseizoen dan toch nog een opleving mee. Lange tijd werd er al geïnformeerd en was er sprake van interesse, maar inmiddels is voor elke partij wel een plekje te vinden. Dat heeft deels te maken met de lagere aanvoer van aardappelen uit het buitenland. Ook de gangbare markt is van invloed.

Voor elke partij een plekje
Als je de afzet vergelijkt met voorgaande maanden, kun je zeggen dat de biologische aardappelmarkt loopt als een tierelier. De aanvoer uit het buitenland valt tegen en daardoor zijn er meer biologische aardappelen van eigen bodem nodig. Ook worden er volumes geëxporteerd naar Europese landen, terwijl het tempo hiervan eerder op een zeer laag pitje stond. 

Voor elke partij is wel een geschikte bestemming. Ook is er gedurende het bewaarseizoen veel verdwenen in het gangbare kanaal en dat zorgt ervoor dat er nu geen partijen boven de vrije markt hangen. Ook voor partijen met een verhaaltje of mindere kwaliteit is een bestemming te vinden, al dan niet voor de gangbare tafel- of fritesmarkt. Wel liggen de prijzen hiervan lager. De verhouding vraag en aanbod ziet er nu dus behoorlijk anders uit dan eerder dit seizoen. Ook heeft deze ontwikkeling een stijgend effect op de marktprijs. De DCA-Indicatieprijs van biologische aardappelen neemt toe met €2 per 100 kilo en komt uit op €35 tot €41 per 100 kilo.

Biologische uien
Het bewaarseizoen van de biologische uien loopt richting zijn einde. De volumes die worden verwerkt zijn voornamelijk al eerder dit seizoen vastgelegd. De import van biologische uien uit het buitenland vullen ook een groot gedeelte in van de totale afzet op de markt. Dat zorgt voor weinig transacties en maakt een duidelijke notering van biologische uien lastig. Doordat het bewaarseizoen op zijn einde loopt en het aanbod nog maar beperkt is, kan er voor de laatste uien wel weer wat meer gevangen worden. Het blijft echter gissen hoeveel tonnen die laatste partijen zijn. Op basis van zeer weinig transacties blijft de DCA-Indicatieprijs gelijk en komt deze uit op €68 per 100 kilo voor zowel de grove als fijne maatsortering.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox