Albert Heijn

Analyse biologisch

Biologische aardappelen meer en meer in trek

31 Mei 2023 - Jesse Torringa

Het stroeve is ervan af op de biologische aardappelmarkt. De vraag naar tafelaardappelen neemt toe en voor iedere partij lijkt wel een geschikte plaats te zijn. De prijs maakt echter geen sprongen zoals de vraag dat wel doet. De handel in biologische uien van oogst 2022 is zo goed als klaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oogst van nieuwe, vroege biologische aardappelen komt straks langzaam maar zeker op gang maar lijkt iets later te zijn dan andere jaren gezien de weersomstandigheden. Weer of geen weer, voor de handel maakt dat niets uit want die loopt lang niet meer zo stroef als eerder dit jaar. Nu het einde van het bewaarseizoen in zicht is, de aanvoer uit het buitenland tegenvalt en de oogst van 2023 wat langer op zich laat wachten, wordt wel duidelijk dat er nog aardappelen nodig zijn de komende tijd. De run op fritesaardappelen die nu aan de gang is, geeft ook een kleine impuls hoewel de tafelaardappelmarkt toch heel anders is dan die van frites.

Aanbod blijft ruim
Afhankelijk van de eigenschappen als ras en kwaliteit wordt er een bestemming gevonden en dat lukt voor vrijwel iedere partij, ook voor partijen met mindere kwaliteit, zo meldt een handelaar. Ook verdwijnt er nog altijd een volume in het gangbare circuit. Daarmee ziet de verhouding vraag en aanbod er heel anders uit dan eigenlijk het hele bewaarseizoen. Van schaarste, waar we dit seizoen bij biologische peen bijvoorbeeld mee te maken hadden, is geen sprake vooralsnog. Er zijn namelijk nog voorraden en het aanbod is ruim. Voor komend seizoen heeft het areaal dan ook een stapje teruggedaan gezien de marktontwikkelingen. De DCA-Indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen neemt met €1 toe komt uit op €34 tot €42 per 100 kilo. De spreiding is ruim en met name afhankelijk van de rassen.

Biologische uien
De handel in biologische uien is zo goed als afgelopen. Het gaat om de laatste partijen die worden verwerkt de komende tijd en deze zijn vaak al vastgelegd. Daarnaast speelt de kwaliteit een rol en gaat deze hard achteruit. Verwerkers hebben samen met de invoer van buitenlandse biologische uien voldoende werkvoorraad voor de komende tijd. Op basis van zeer weinig transacties is het lastig om tot een indicatieprijs te komen. De DCA-Indicatieprijs blijft gelijk en komt deze week uit op €68 per 100 kilo voor zowel de grove als fijne maatsortering. Doordat het einde van het bewaarseizoen nadert en de handel zo goed als over is, wordt dit ook de laatste indicatieprijs voor biologische uien.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox