Agrifoto

Nieuws Granen

Brouwgerst verslaat tarwe in de CZAV graanpool

8 Juni 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Coöperatie CZAV heeft vandaag (donderdag 8 juni) de poolprijzen voor graan bekend gemaakt. De verwachtingen van telers waren hoog met tarweprijzen die de €350 per ton aantikten op de Matif kort na de oogst. Heeft de graancollecteur de hoge verwachtingen van de telers waar gemaakt?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De definitieve poolprijs voor baktarwe komt in de pool van CZAV uit op €272 per ton. Deze tarwe heeft een minimaal hectolitergewicht van 76 kilo en een eiwitpercentage van ten minste 12,5%. Voor maal- en zomertarwe krijgen de deelnemers €270 per ton en voertarwe komt uit op €264 per ton. De prijzen zijn op basis van 15% vocht. Bij tarwe geleverd onder de 14% vocht wordt het gewicht gecorrigeerd. De hoogst prijs in het pooloverzicht van de CZAV is voor (Planet) brouwgerst met €290 per ton. Voergerst brengt uiteindelijk €255 per ton op in de pool.

Moeilijke markt
Het groeiseizoen verliep gunstig volgens de CZAV en de gemiddelde tarwe opbrengst in het werkgebied van de coöperatie kwam ruim boven de 10 ton per hectare uit. De kwaliteit van de brouwgerst was erg wisselend. Vooral de eiwitgehaltes waren laag. Op de graanmarkt zorgden de hoge prijzen en grote schommelingen voor een nieuwe dynamiek volgens de CZAV. Inkopers van de industrie waren afwachtend en waren minder bereid ver vooruit te kopen. Ten opzichte van de verwachtingen aan het begin van de markt noemt de CZAV het verloop van markt teleurstellend voor de graantelers.

De marktprijzen voor graan van de nieuwe oogst (2023) liggen nu beduidend lager vergeleken met vorig seizoen. Door de gestegen kosten ligt de prijs nu beduidend onder de kostprijs volgens de CZAV. Welke kant de markt zich op beweegt de komende tijd is niet te voorspellen volgens de coöperatie. In Europa lijken de granen er grotendeels goed op de staan maar in Amerika zijn er zorgen over droogte. De graanvoorraden lijken aangevuld te worden maar met alle geopolitieke onzekerheden blijft de markt erg onvoorspelbaar, aldus CZAV.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden