Eigen foto

Analyse uien

Leveren de laatste uien nog een extraatje op?

16 Juni 2023 - Jesse Torringa

Het wordt iedere week weer wat rustiger in de uienhandel en dat is ook nu weer te merken. Vraag en aanbod houden beiden niet over en de baalprijzen staan nu zelfs onder druk. Interessanter zijn de prijzen voor nieuwe oogst, zowel voor plant- als voor zaaiuien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Iedere week wordt er weer wat minder verwerkt en inmiddels gaat het echt om de allerlaatste uien uit de bewaring, laat staan partijen die vrij zijn. De enkele partijen die nu uit de mechanische koeling komen hebben vrijwel allemaal wel een gebrek en de kwaliteit gaat hard achteruit. Voor sorteerders is het daarom lastig om een juiste prijs te maken.

Prijs zakt in staart van bewaarseizoen
Waar uienprijzen de laatste weken weer wat omhoog waren gegaan, doen deze nu een stap naar beneden. Afhankelijk van de grofte, kwaliteit en hoe uien bewaard zijn gebleven, varieert de prijs behoorlijk. Handelaren melden dat er deze week nog zakengedaan zijn bij de telers voor €70 tot €75 per 100 kilo. Sorteerders melden dat dit ook wel het uiterste is; voor zover zij er nog belangstelling voor hebben. Het is vrijwel onmogelijk om meer te betalen gezien de kwaliteit van deze partijen en dat de fijnere uien niet meer meedoen in de uienmarkt. Daarnaast staan de baalprijzen onder druk.

Inmiddels neemt de concurrentie toe op de uienmarkt en lopen de importuien uit Egypte en Spanje de Nederlandse ui voor de voeten. De Spaanse uien zijn over het algemeen van goede kwaliteit en kosten met €60 per 100 kilo beduidend minder dan de huidige Nederlandse uien. De rekensom is dan snel gemaakt.

Baalprijs
De DCA-notering Baalprijs Uien doet daarom een stap achteruit. Er wordt maar beperkt handel gedaan en het zijn volgens sorteerders ook echt de 'laatste restjes uien en kleine vaste afspraken' die nog gesorteerd worden. Dat maakt het ook moeilijk om een goede afspiegeling te geven van wat er precies gebeurt op de markt. De fijne sortering wordt nauwelijks nog gedraaid. De grove maat en supers liggen rond een prijs van gemiddeld €92 per 100 kilo.

Plant- en zaaiuien koorts nieuwe oogst
Meer vuurwerk is te vinden in de markt van de nieuwe oogst 2023. Zowel de aflandprijzen van plant- als zaaiuien stegen de afgelopen weken. De droogte en het huidige warme weer verhitten de markt. Met een latere zaai en een lege markt om in te starten, zijn er verschillende ingrediënten om de aflandprijs op te krikken. Telers zetten daarom ook hoog in en inmiddels is er al heel wat mogelijk. Vorige week werden er nog plantuien vastgelegd voor een prijs rond de €30, al dan niet met participatie of uitgegroeid. Deze week is er zelfs handel gedaan vanaf €35 en hoger.

De aflandprijzen voor gele zaaiuien zijn ook in beweging en raken niet achterop. Hoewel de groeimaanden juli en augustus nog moeten komen en zelfs het bollingsproces nog moet starten, staat de aflandprijs van 2023 al ver boven andere jaren en is deze al op het niveau van oogst 2022. Voorgaande weken werden er prijzen geboden voor gele uien af land vanaf €20 of iets meer, met participatie.

Telers zijn echter terughoudend en doen nog weinig zaken voor het nieuwe seizoen. Er is dan ook een stuk minder gecontracteerd dan andere jaren het geval was. Zij zetten hoog in en ook dat drijft de prijs op. Inmiddels zijn er ook transacties gedaan van €25 af land met participatie en zelfs nog iets hoger, zo melden handelaren. €30 lijkt in deze markt dan ook niet ver meer weg. Een notitie daarbij is wel dat niet elke sorteerder en handelaar meegaat met deze prijzen. Bij de zaaiuien die vroeg geoogst kunnen worden, liggen de prijzen zelfs nog hoger. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden