MeteoRoodeschool

BB Weer Akkerbouw

Wachten op broodnodige bui ondanks regen en hagel

21 Juni 2023 - Jesse Torringa

Na een lange droge periode viel er gisteren eindelijk weer wat millimeters regen. De variatie in neerslag is echter groot en kwam vaak in een rap tempo naar beneden. In veel gebieden bleef de neerslag slechts beperkt en is het weer afwachten op die broodnodige regenbui.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het was in vrijwel heel Nederland meer dan een maand geleden dat er voor het laatst meetbare millimeters vielen, maar gisteren was het eindelijk weer zo ver. Vanaf het zuidwesten trokken vanaf gistermiddag buien over het land richting het noorden en oosten. De verschillen liepen behoorlijk op. Zo viel er in sommige gebieden 30 of zelfs meer dan 40 millimeter, zoals in Barendrecht. Maar net zoals wel vaker met deze zomerse onweersbuien, kan er een paar kilometer verderop (of zelfs nog dichterbij) slechts enkele millimeters vallen. Daarnaast kwam er zo nu en dan ook hagel aan te pas en daardoor bleven enkele percelen niet ongeschonden.

De meeste neerslag viel in het zuidwesten en trok over naar het noorden en oosten van het land. In het noorden bleef de neerslag over het algemeen beperkt met een millimeter of 5. In het oosten van Nederland waren de onweersbuien een stuk heviger en liepen de regenmeters weer overvol. Het zuidoosten bleef het soms bij enkel wat spetters en donkere luchten.

De verschillen in neerslag en dat de onweerbuien erg plaatselijk waren, is ook goed te zien bij de aardappelen- en uientelers van de Gewastour. De neerslag verschilde soms wel meer dan 10 millimeter tussen de Gewastour-percelen en de plek van het akkerbouwbedrijf.

Overlast
Ondanks dat er soms flinke regensommen vielen, bleef schade aan de gewassen vrijwel uit. Op verschillende percelen stond tijdens de hevige buien wel water tussen de ruggen met gewassen, maar meestal was dit zo weer verdwenen. Echter werd er ook hagelschade in het zuiden van het land geconstateerd.

Bron: Michael Schippers op Twitter.
 

Weersvooruitzicht
Met de langdurige droogte, warme dagen en onweersbuien begint 2023 steeds meer op 2018 te lijken. Het neerslagtekort is landelijk inmiddels opgelopen tot 158 millimeter en daarmee ligt dit veel hoger dan 2018, toen dat medio juni op 110 millimeter stond. Dat te bedenken dat de zomer officieel pas vandaag, 21 juni is begonnen. Kijken we naar de weersvooruitzichten, dan is er wel een kleine daling te zien in de temperatuur vanaf eind juni/begin juli volgens het KNMI. Tropische temperaturen of iets lager zijn dan verleden tijd. Ook de kans op neerslag neemt toe, maar dat lijken geen grote hoeveelheden te zijn volgens het KNMI.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox