Agrifoto

Analyse mest

Prijsdaling op mestmarkt lijkt ver weg

29 Juni 2023 - Jesse Torringa

Er wordt momenteel veel mest aangeboden maar tot handel leidt dat nauwelijks. Door onder andere de afbouw van derogatie moeten veehouders meer afvoeren dan voorheen en dat zorgt wederom voor meer volume op de toch al zo grote mestbult. De mest moet nog steeds duur weg. Ook met het uitrijden op de graanstoppels in aantocht lijkt een prijsdaling ver weg.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van zowel varkens- als rundveemest is ruim voldoende aanbod en mesthandelaren en loonwerkers geven aan dat het een behoorlijke opgave wordt om het weg te werken. Door het natte voorjaar is een behoorlijk volume mest niet uitgereden en daardoor is het aanbod nog altijd ruim. De plaatsingsruimte is ook nog gekrompen met het afbouwen van derogatie en de bemestingsvrije stroken. Geen gemakkelijke rekensom dus.

Beperkte handel
Loonwerkers en mesthandelaren zijn afgelopen maanden door de onzekerheid over de prijsvorming maar ook de plaatsingsruimte terughoudend met het maken van afspraken. Ook nu het uitrijden op de stoppel dichterbij komt, blijven handel en afspraken slechts beperkt. Zij merken op dat het aanbod verder toeneemt door de afbouw van derogatie en er veel veehouders zijn die voorheen niet hoefden af te voeren binnen hun bedrijf. Nu dus wel en zo wordt er behoorlijk wat extra aangeboden. De mest van veehouders die vaste klant zijn bij een afnemer, staat soms ook onderdruk. "Door de afbouw van derogatie moeten zij meer afzetten, dat gaat soms wel twee keer over de kop" meldt een loonwerker.

Dat het aanbod van mest zeer ruim is, daar valt niet omheen te draaien. Maar op papier staat er mogelijk wel wat meer dan er in werkelijkheid is zo geeft een mesthandelaar aan. Veehouders geven bij verschillende afnemers op dat ze hun mest kwijt willen, maar doordat er geen afspraken worden gemaakt, komen zij bij al die afnemers op het 'wachtlijstje' te staan. Daardoor staat het volume wat zij kwijt moeten bij meerdere afnemers op het papier.

Geen prijsdaling verwacht
De mestnoteringen van DCA lieten gedurende het uitrijdseizoen tot enkele weken terug een stijging zien maar is de laatste weken zijn overwegend stabiel. Het is afwachten hoe de prijs zich gaat vormen wanneer er meer mest uitgereden wordt maar gelet op het aanbod is de verwachting dat er voorlopig geen prijsdaling in zit.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden