Agrifoto

Analyse kunstmest

Weinig actie op nog altijd dalende kunstmestmarkt

5 Juli 2023 - Jesse Torringa

De prijzen voor stikstofkunstmest blijven mondjesmaat dalen maar tot aankopen leidt dat niet. Ondanks het bijzondere prijsverloop van het afgelopen anderhalf jaar lijken boeren niet van inkoopstrategie te veranderen. De cijfers over het Europese kunstmestverbruik in 2021 laten een daling zien.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen voor stikstofkunstmest blijven gemiddeld genomen dalen. Grote prijsdalingen zijn het niet, maar inmiddels wordt er kalkammonsalpeter (KAS) afgerekend tegen een prijs tussen de €27 en €31 per 100 kilo, afhankelijk van de regio, grootte van de aankoop en de groothandel. Zo wordt bij Farmers4All voor KAS €30,05 per 100 kilo betaald, geleverd in big bags van 600 kilo. KAS los gestort is ruim €2 per 100 kilo minder.

Oude prijsniveau
Met de huidige prijzen is er nog maar weinig over van de prijsniveaus van €60 en zelfs €100 per 100 kilo die we het afgelopen jaar meemaakten. Het 'oude' prijsniveau van 2021 is geëvenaard, maar de prijzen van 2020 en 2019 - toen KAS tussen de €20 en €25 kostte - zijn nog een stuk verder weg. Met de huidige aardgasprijzen - die fors gedaald zijn maar nog altijd fluctueren, instabiel zijn en nog altijd hoger dan voorheen - lijken deze prijzen nog wel een heel eind weg.

De forse prijsdaling en het prijsverloop van afgelopen jaar doet het inkoopbeleid van boeren tot nu toe niets. Gelet op de tijd van het jaar is het ook niet zo gek, want traditioneel rond deze tijd van het jaar dalen de kunstmestprijzen altijd licht en is de vraag zeer beperkt. Dit jaar is dat dus niet anders en wachten de meeste boeren net als voorheen af met het aankopen. Dat heeft het afgelopen jaar ook het beste gewerkt, zo bleek wel toen de prijzen nog altijd kelderden tijdens het toepassingsmoment dit voorjaar.

Kunstmestverbruik Europa
Dat het kunstmestverbruik in Europa in 2022 door de torenhoge prijzen is gedaald is zeker, maar ook in 2021 werden er minder stikstof en fosfaathoudende meststoffen gebruikt dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers uit een rapport van de Europese Unie dat 30 juni verscheen over het meststoffengebruik in de EU. In 2021 daalde het gebruik met 2,2% tot 10,9 miljoen ton in vergelijking met 2020. De daling is vergelijkbaar met de trend die vanaf 2017 zichtbaar is. Sinds dat jaar neemt het meststoffengebruik ieder jaar met ruim 2% af. Cijfers over kalimeststoffen werden overigens niet bekendgemaakt in het rapport.

Het vebruik van stikstofkunstmest in Europa (het grootste deel van de gebruikte kunstmest) werd in 2021 geschat op 9,8 miljoen ton en daalde 2% vergeleken 2020. Volgens de cijfers van Eurostat is Frankrijk met 2 miljoen ton de grootste verbruiker van stikstofmeststoffen. Duitsland volgt met 1,3 miljoen ton en Polen en Spanje zijn samen derde met 1 miljoen ton. Nederland gebruikte 200.000 ton aan stikstofmeststoffen.

Het verbruik van fosfaathoudende kunstmest daalde 3,8% ten opzichte van het niveau in 2020 en komt daardoor uit op 1,1 miljoen ton. Spanje is het land met het hoogste verbruik met 214.000 ton, gevolgd door Frankrijk met 187.000 en Polen met 156.000 ton. Nederland verbruikte slechts 5.700 ton in 2021.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox