Eigen foto

Gewastour Week 29 Aardappelen

Aardappelen hebben nu de groei pas te pakken

18 Juli 2023 - Robert Reijerse

Met de huidige temperaturen en neerslag hebben de aardappelen de groei te pakken. Wel worden er een stuk minder knollen van een plant geteld dan afgelopen jaar. Dit seizoen lijkt een gemiddelde opbrengst het maximaal haalbare.

De neerslag van afgelopen tijd en de lagere temperatuur doet het aardappelgewas goed. Dat werd ook eens tijd, want inmiddels zijn we in de tweede helft van juli. Van een duidelijke inhaalslag is dit jaar echter geen sprake. Het late voorjaar is en blijft duidelijk zichtbaar in de ontwikkeling van de knollen en het aantal valt ook lager uit dan andere jaren. Tenslotte geniet niet ieder gewas van voldoende neerslag. Deze viel soms heel plaatselijk. Met name in het noorden en midden van Nederland werden de aardappelruggen gevuld met vocht. Het zuiden ontving een stuk minder neerslag.

Haspels blijven draaien
Het verschil in neerslag is goed te merken bij de aardappeltelers van de Gewastour. Zo worden in Hellevoetsluis (Zuid-Holland) de Innovators voor de tweede keer dit seizoen beregend met 30 millimeter. Dit om de aardappelen aan de groei te houden, want er is slechts beperkt neerslag gevallen. De wind is wel een uitdaging tijdens het beregen van de aardappelen.

Ondanks het ontbreken van serieuze millimeters neerslag ligt phytophthora wel op de loer. De aardappelen worden om de tien dagen bespoten tegen phytophthora met Zorvec. Op het moment is er geen reden om een kortere interval te hanteren. De groeiomstandigheden zijn momenteel goed volgens de teler. "De aardappelplanten kunnen goed aan de groei gehouden worden door het beregenen en met de milde temperatuur. Wanneer de temperatuur een week boven de 30 graden uit zal komen dat ben je klaar", zegt aardappelteler Kees Trouw. Een Innovatorplant telt dit seizoen ook minder knollen in Hellevoetsluis. "Het aantal knollen per meter is minder dan afgelopen jaren. Wat eronder zit qua knollen groeit dus wel goed door. De late start van dit jaar halen we niet meer in."

Maximaal een gemiddelde opbrengst 
In Noord-Brabant worden de aardappelen in Steenbergen voor de derde keer beregend met 25 millimeter. "Ik heb het geluk dat ik mijn aardappelen kan beregenen", vertelt Wim de Witte. Ook hier is de wind wel een uitdaging tijdens het beregenen. "Het loof groeit goed door, maar de tijd vliegt net zo hard." Om de tien dagen worden de aardappelen bespoten met Zorvec tegen phytopthora. De Innovators zijn ook bespoten tegen alternaria.

"De knollen beginnen nu pas echt door te groeien. Het is al half juli, maar voor dat je het weet is het alweer augustus en zo weer september. Aan de andere kant, wat het echt uiteindelijk gaat worden is lastig te zeggen omdat het groeiseizoen nog even duurt. Maar het gaat slechts maximaal een gemiddelde opbrengst worden." De mogelijkheid hebben om te beregenen maakt duidelijk verschil, zegt De Witte.

Blij met gevallen neerslag
René Mesken is blij met de neerslag die er afgelopen weken valt, al zijn de verschillen tussen percelen groot. "In Appelscha (Friesland) heb ik afgelopen maand 50 millimeter gehad, maar andere percelen wel het dubbele daarvan." Door de neerslag kan Mesken het bereginingswerk goed bolwerken. "Op het moment hebben we het makkelijk doordat we maar op een paar percelen hoeven te beregenen en niet overal. De aardappelen kunnen beter tegen droogte dan tegen hitte. Daarom ben ik blij dat we geen weektemperaturen boven de 30 graden krijgen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Gewastour aardappel - week 28

Knolzetting is goed, wel grote verschillen in groei

Gewastour uien - week 27

Zaaiuien hebben een groeispurt te pakken

Gewastour uien - week 25

Hoe is de stand van uien vergeleken andere jaren?

Gewastour uien - week 24

Zaaiuien staan er erg wisselend op dit seizoen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden