Shutterstock

Analyse meststoffen

Kunstmestprijzen in Europa voor nu nog stabiel

19 Juli 2023 - Jesse Torringa

Er is weinig spektakel wat betreft handel op de Europese kunstmestmarkt. Dat is ook niet gek gelet op de periode waarin we nu zitten. Kali laat zoals eerder verwacht wel een prijsdaling zien. Op globaal niveau is er wel een verschuiving zichtbaar wat betreft stikstofkunstmest.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ieder jaar is het rustig in de zomermaanden met de handel in kunstmest en dat is dit jaar niet anders. De prijzen bewegen al enkele weken vrij stabiel. Gemiddeld genomen is stikstofkunstmest zoals KAS nog iets gedaald in prijs de afgelopen weken, maar bij enkele leveranciers zijn de prijzen inmiddels licht gestegen. Momenteel wordt stikstofkunstmest verhandeld tussen de €27 à €34 per 100 kilo, afhankelijk van regio en hoe dat wordt geleverd.

In de wekelijkse kunstmestprijzen van Farmers4All is deze week (week 29) een forse daling zichtbaar voor kali en tripelsuperfosfaat. Daar daalde kali van €69,80 tot €50,80 per 100 kilo. De afgelopen weken daalde kalikunstmest al bij verschillende leveranciers fors in prijs. De daling zat er al geruime tijd aan te komen doordat de vraag achterbleef vanwege de hoge prijzen in Europa. De kaliprijzen waren sterk gestegen na de Russische invasie in Oekraïne. Wit-Rusland en Rusland waren de voornaamste leveranciers van kali aan Europa. Nu moest dat elders vandaan komen. In andere werelddelen stonden de kaliprijzen al langere tijd onder druk, waardoor het een kwestie van tijd was tot de prijzen in Europa zouden dalen.

Stikstofkunstmestprijs stijgt buiten Europa
Waar stikstofkunstmest in Europa gemiddeld nog voornamelijk daalde en nu stabiel bleef, is er op de wereldmarkt wel een duidelijke verschuiving te zien. De prijzen van stikstofkunstmest/meststoffen stijgen nu weer voor het eerst sinds lange tijd. De afgelopen maanden kende de markt enkel prijsdalingen of bleven zij stabiel. De vraag naar bijvoorbeeld het bekende ureum trekt steeds verder aan. Zowel in Amerika, het Midden-Oosten als Brazilië stegen de ureumprijzen. In Europa is dat beeld nog niet duidelijk zichtbaar, hoewel in Frankrijk voor het eerst een stijging zichtbaar was. Dat is ook niet vreemd gezien er deze zomermaanden rondom de oogst maar zeer beperkt kunstmest wordt ingekocht.

Waar, wanneer en hoe de kunstmestprijzen in Europa gaan bewegen, blijft onzeker. Het feit blijft dat de verkoopprijzen het afgelopen jaar fors zijn gedaald en tot het huidige niveau zijn gekomen door een groot overaanbod. Een deel van de kunstmest is verkocht voor een prijs die onder de productiekosten lag. Als er het afgelopen seizoen geen groot overaanbod van kunstmest was geweest, dan lag het huidige prijsniveau voor stikstofkunstmest waarschijnlijk wel wat hoger. Producenten wilden en konden tenslotte niet blijven zitten met hun voorraden. Dat stikstofmeststoffen wereldwijd gemiddeld stijgen, geeft wel een signaal af dat er wat staat te gebeuren, maar de situatie in Europa is anders dan in andere werelddelen.

Ondanks dat de productiekosten - die hoofdzakelijk beïnvloed worden door de aardgasprijs - nu veel lager liggen dan het afgelopen jaar, blijft de prijs behoorlijk volatiel en hoger dan twee jaar geleden met de nu ruim €27 per MWh. Europese kunstmestproducenten zullen voor komend seizoen in ieder geval rekening houden met het terughoudende inkoopgedrag van de Europese boer en niet weer een overaanbod aan kunstmest produceren. De afgelopen tijd (en ook nu) is deze onzekere factor deels opgelost met de import van ammoniak naar Europa. Het aanbod van ammoniak in de wereld was fors toegenomen waardoor de prijzen daalden. Dat maakte het interessant voor Europa om te importeren.  

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox