Agrifoto

Analyse mest

Druk nog altijd niet van de ketel op mestmarkt

21 Juli 2023 - Jesse Torringa

Ondanks dat het uitrijden op de graanstoppels in zicht is en er meer percelen voor uitrijden vrijkomen, blijven de mestprijzen oplopen. Vraag en aanbod zijn behoorlijk uit balans. Het weer lijkt net als dit voorjaar de komende weken een spelbreker te zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het natte voorjaar in combinatie met minder plaatsingsruimte door het GLB en het afbouwen van derogatie heeft tot een behoorlijk overschot aan mest geleid. Gemiddeld genomen is de druk op de mestmarkt in de afgelopen periode verder opgelopen. Dat geldt voor zowel varkens- als rundveedrijfmest. In het zuiden en midden van Nederland is er naast het uitrijden op grasland wel wat meer activiteit te vinden, zoals op vrijgekomen bollenland en de eerste graanpercelen, maar tot echte verlichting van de hoge druk leidt dat niet. Zoals het nu lijkt zijn akkerbouwers ook niet zo happig op het aannemen van mest. Een loonwerker geeft aan dat er naar verhouding relatief weinig wordt uitgereden met wat er al aan percelen vrij is gekomen.

Regen opnieuw spelbreker
De situatie is niet heel anders dan afgelopen weken. Mestintermediairs en loonwerkers geven namelijk aan dat zij van alle kanten aanbod blijven krijgen, meer dan andere jaren. De graanoogst zal zorgen voor meer vraag naar drijfmest en de druk wat laten afnemen, maar met de huidige weersvoorspelling staan de combines voorlopig nog even onder het dak. Enkele mestintermediairs en loonwerkers geven echter aan dat wanneer de vraag naar drijfmest de komende periode wel aantrekt, dit waarschijnlijk niet tot directe prijsverlagingen zal leiden.

De ophaalbijdragen volgens de noteringen van DCA laten deze week (week 29) bij rundveedrijfmest een stijging zien, afhankelijk per regio. Regio Barneveld steeg met €1,50 naar €20 per ton. Ook in Markelo steeg rundveedrijfmest met €1 naar €19,50 Gemiddeld staat regio zuid op €20,33 per ton voor rundveedrijfmest. Regio midden staat op €20 per ton. Varkensdrijfmest bleef deze week vrijwel stabiel, maar steeg de afgelopen weken wel. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden