Shutterstock

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

25 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De suikernoteringen in zowel Londen als New York verkennen het plafond in de markt. Deels komt dat door tegenvallers in de productie, met andere woorden: het groeiseizoen voor zowel suikerriet als bieten zit niet overal mee. Maar ook de ontwikkelingen in de energiemarkt geven suiker steun.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de internationale suikerhandel zijn er de nodige zorgen over het productiepotentieel van suikerriet in India en Thailand. In El Niño-jaren valt er in deze landen doorgaans minder regen en dat vertaalt zich in lagere suikeropbrengsten. Een relatief hoge olieprijs maakt het voor de Braziliaanse suikerproducenten aantrekkelijk om meer suikerriet te verwerken tot ethanol. Daar komt nog bij dat de Braziliaanse regering overweegt om het bijmengpercentage van ethanol in benzine te verhogen van 27% naar 30%.

In Europa staan de suikerbieten er niet geweldig op, zo blijkt uit het gisteren gepubliceerde Mars-bulletin van de Europese Commissie. Een late, koude en natte start, gevolgd door droogte heeft de bieten geen goed gedaan. Het Europese gemiddelde voor de bietenopbrengst komt in de prognose uit op 73,3 ton per hectare. Voor Nederland rekent het Mars-instituut met een oogst van 82,0 ton per hectare. De hoogste opbrengst is weggelegd voor Spanje met 84,2 ton per hectare en de laagste voor Roemenië met een voorspelde oogst van 37,9 ton per hectare. Dat zijn overigens allemaal opbrengsten rond het vijfjarige gemiddelde.

Suiker in plaats van zoetstof
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de VN zorgde voor een kleine verrassing die de suikermarkt raakte. De WHO plaatste namelijk de zoetstof aspartaam op de lijst met mogelijk kankerverwekkende stoffen. Aspartaam wordt als suikervervanger gebruikt in frisdrank en voeding. De zoetstof is veilig voor gebruik door consumenten als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid maar niet wordt overschreden. Toch zou het nieuws ervoor kunnen zorgen dat er meer vraag komt naar suiker. Dat effect zie je natuurlijk niet direct terug op de suikermarkt, maar het sterkt wel het vertrouwen in de markt.

Op de fysieke wereldmarkt is de vraag naar suiker relatief goed. Een teken daarvan is volgens sommige experts een order uit Egypte. Het land zou 50.000 ton suiker gekocht hebben voor levering in september/oktober. Die aankoop gaf de markt vorige week nog een extra zetje in de rug. De prijzen van suiker op de termijnmarkten in zowel Londen als New York zetten flinke stappen. We zitten nog niet op de records die eind april werden neergezet, maar de piek van half juni komt vooral in Londen weer erg dichtbij.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox