Shutterstock

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

8 Augustus 2023 - Jesse Torringa

De perikelen rond El Niño en de Braziliaanse suikerrietoogst houden de suikermarkt redelijk in bedwang. Dat is niet anders op de Europese suikermarkt, waar de prijzen hoog blijven. Oekraïne blijft ondanks het exportquotum suiker uitvoeren naar Europa en kan zoals het nu lijkt op een goede bietenoogst rekenen.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De internationale suikermarkt blijft gestuurd worden door de vlotte Braziliaanse suikerrietoogst en de zorgen om het weerpatroon El Niño, dat meestal zorgt voor lagere suikerrietopbrengsten in onder andere Azië. Beide ontwikkelingen houden de markt al langere tijd in bedwang, maar sinds eind juli zijn de internationale noteringen gemiddeld iets dalende. Ook India, een andere reus op de mondiale suikermarkt, lijkt zich binnenkort serieus te mengen in de prijsvorming. De suikerrietoogst die dit najaar weer losbarst, lijkt zeker geen topper te worden en met El Niño in het verschiet wordt dat er niet beter op. Het gevolg is dat het Aziatische land slechts beperkt of zelfs geen export van suiker toestaat. Dat was ook afgelopen seizoen zo, wat ervoor zorgde dat het aanbod van suiker in de wereld een behoorlijke stap terug deed.

Europese suikerproductie
In Europa stevenen we net als in seizoen 2022/23 ook af op een suikertekort. Het areaal lijkt iets gedaald te zijn, maar het is vooral de latere aanplant die zorgt voor lagere opbrengsten. Dat was ook voor Cosun Beet Company de reden om de bietencampagne van 137 naar 119 dagen te verkorten en een week later te beginnen. In het recentste rapport van de Europese Commissie wordt verwacht dat de suikerproductie in Europa (EU27) tussen de 15,3 en 15,5 miljoen ton zal uitkomen. Het Verenigd Koninkrijk komt uit op 1,1 miljoen ton.

Hoewel de Europese suikerprijs de afgelopen maanden wat is gestabiliseerd, is een daling voorlopig ver weg. De gemiddelde prijs voor witte suiker op de spotmarkt is ook in juni licht toegenomen van €812 tot €817 per ton. Per regio verschillen de prijzen, waarbij in Zuid-Europa meer dan €900 per ton wordt betaald. In West-Europa staat de prijs op €806 per ton.

Oekraïne blijft suiker doorvoeren
Sinds de Russische invasie exporteert Oekraïne fors meer suiker naar Europa dan voorheen. Ook nadat Oekraïne een suikerexportverbod instelde en per begin juli een quotum, blijft suiker in overvloed geëxporteerd worden. Voor beide kanten werkt de export positief, Europa vult zijn tekort er deels mee op en Oekraïne heeft de EU als een van de weinige, makkelijke afzetkanalen sinds de Russische Invasie. Inmiddels heeft Oekraïne al meer dan 350.000 ton naar Europa geëxporteerd.

Ook komend seizoen wordt er ondanks de oorlog een goede suikerproductie verwacht in Oekraïne. Het areaal wordt geschat op 241.000 hectare en dat samen met het weer, dat gunstig was voor de groei, brengt de productie naar verwachting op 1,3 tot 1,4 miljoen ton suiker. Het exportpotentieel van Oekraïne wordt zelfs geschat op 600.000 tot 700.000 ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox