Agrifoto

Analyse Peen

Telers houden de peenprijs in de benen

11 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het is zoeken en aftasten op de peenmarkt. Aanbod is er, maar telers zeggen niet zonder meer ja op elk bod dat ze krijgen. Spoelers zijn ondertussen voorzichtig met het aangaan van verplichtingen. Zij twijfelen nog welke kant de markt opgaat.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lastig voor de oogst van de vroeger peen, maar wel goed voor de groei, is de regen van de laatste weken. Sommige telers met vroegere peen willen onderhand wel rooien omdat ze bang zijn voor groeischeuren als de peen nog veel langer staat. Volgens spoelers is de vraag niet top. Verder zakken in de prijs helpt de vraag echter niet op gang. Dat is voor sommige verwerkers dan ook een dilemma. Je wilt de markt niet onderuit halen, maar de concullega moet er ook niet met de klant vandoor gaan omdat hij een centje lager gaat zitten.

Telers zetten de prijs
Wat dat betreft zijn het de telers die de markt in de benen houden. Tussen vraagprijs en wat er daadwerkelijk betaald wordt, zit wel een gaatje. De resulteert in vrij weinig transacties. Spoelers hebben over het algemeen nog wel een voorraadje (dure) peen waar ze mee vooruit kunnen en hoewel sommige telers zenuwachtig worden, kunnen de meeste hun geduld bewaren.

Een goede weergave van de markt geven is onder de huidige omstandigheden lastig. Er zijn gewoonweg niet veel transacties. De DCA Notering voor de b-peen komt deze week uit op €34 tot €40 per 100 kilo. C-peen heeft een stap terug gedaan en komt uit op €16 tot €20 per 100 kilo. Hiervan is meer aanbod dan in de b-peen en dat is toch wel uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden