Agrifoto

Analyse Mest

Benauwdheid slaat toe bij veehouders door mestafzet

17 Augustus 2023 - Jesse Torringa - 2 reacties

De tijd begint te dringen met het afvoeren van mest en dat is te merken aan de onrust onder de aanbieders. Nu het uitrijden weer is begonnen, lijkt pas duidelijk te worden hoe hoog het mestaanbod is. Alles wordt in een zeer korte tijd aangeboden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Juist nu de mest weer kan worden aangewend en er behoorlijke volumes worden uitgereden, neemt de benauwdheid toe bij de veehouders. Dat komt omdat de tijd dringt, waardoor heel veel mest in korte tijd wordt aangeboden. Het is nu of helemaal niet voor rundvee- en vleesvarkenshouders in het uitrijden van de mest. De eerste en belangrijkste vraag luidt niet meer 'wat moet het kosten', maar 'is er nog ruimte om mest af te voeren?'

Flinke kluif
Het is echter een hele opgave om nu nog afzet te regelen voor veehouders die nog geen afspraken hebben gemaakt. Mestintermediairs en loonwerkers zitten over het algemeen vol en helpen vaste klanten eerst. Bovendien zijn ze voorzichtig met afspraken maken, gelet op de huidige prijzen en de onzekerheid over het verdere verloop. Een aantal mestintermediairs heeft de afgelopen maanden al tegen lagere vaste prijsafspraken handel gedaan dat is verkeerd uitgepakt. Datzelfde geldt voor de veehouder die de afvoerkosten van mest eerder dit seizoen te hoog vond en nu nog meer moet betalen.

Vanuit de akkerbouw lijkt er wel wat meer ruimte vrij te komen, nu akkerbouwers meer geld toe krijgen voor het aannemen van mest. Toch is er van topdrukte geen sprake. In bepaalde regio's is het nog te nat en nog lang niet al het graan is van het land, laat staan het stro. "Akkerbouwers zijn nog niet zo ver en de grond is lang niet overal bekwaam genoeg", vertelt een intermediair. Een ander deel wil überhaupt geen drijfmest aanwenden op zijn land. Bovendien zijn loonwerkers ook druk met andere zaken in het grasland of het persen van stro. "Veel van het werk komt tegelijk dit seizoen en dan heeft een deel van het personeel ook nog zomervakantie."

Verdere prijsstijging in het verschiet
De ophaalbijdragen mest van DCA waren afgelopen weken overwegend gelijk tot licht stijgend, voor zowel de rundvee- als varkensdrijfmest. DCA noteert voor varkensdrijfmest – afhankelijk per regio – tussen de €22,50 en €25,00 per kuub. Rundveedrijfmest staat op €20,50 tot €22,50 per kuub. Soms wordt echter ook voor hogere bedragen geladen bij veehouders, als het maar wordt afgevoerd. Meerdere mestintermediairs geven aan dat een verdere prijsstijging voor de hand ligt, gelet op het ruime mestoverschot.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden