Agrifoto

Analyse Peen

Kopers van peen leunen achterover en zien het wel

18 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Echt soepel wil het nog niet gaan in de peenhandel. De markt is erg volatiel bij een brede prijsrange. Dat maakt de kopers van gespoeld product voorzichtig. En die terughoudendheid sijpelt door verder in de keten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het seizoen begon met hoge prijzen maar vooral in de c-peen is de weg naar beneden rigoureus ingezet. Als je koper bent in een dalende markt dan loont het vaak de moeite om pas als je de peen echte nodig hebt vast te leggen. En dat is precies waar we nu mee zitten. De meeste spoelers op een paar na lijken daar overigens niet echt warm of koud van te worden. Liever gewoon het vaste werk doen of nog een weekje vakantie houden dan nu mee doen in het gevecht om de klant.

Klem
Telers zitten een beetje klem door de wat laconieke houding van de verwerkers. Als je wil of moet rooien omdat de peen te ver groeit ben je als teler veroordeelt tot of spoelers die maar beperkt aan de markt zijn en kritisch zijn op de prijs of tot industrie die ook niet bepaald de hoofdprijs ingedachte heeft.

Een goede afspiegeling van de markt geven in de notering blijft een hele kluif. Prijsrange is breed net als de volumes die gedaan worden. De DCA Notering b-peen komt deze week uit op €34 tot €36 per 100 kilo. Het is de bovenkant van de notering die een stap terug doet. De DCA Notering c-peen staat op €14 tot €20 per 100 kilo. Meeste inbreng zit wat meer op de onderkant van de notering maar met weinig concrete handel. Veel prijzen die rondgaan bij telers en handelaren onderling zijn overigens vraagprijzen die weer een iets ander beeld van de markt geven.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden