Ondanks dat John Deere, 's werelds grootste agrarische machinefabrikant, over het derde fiscale kwartaal solide cijfers neerzet, hebben beleggers minder vertrouwen in het Amerikaanse bedrijf uit Moline (Illinois). In het huidige jaar hebben boeren wereldwijd flink geïnvesteerd in nieuwe machines, maar de bomen reiken niet tot in de hemel.
In het derde kwartaal behaalde Deere & Co. een netto omzet van $2,978 miljard, omgerekend €2,74 miljard. Dat is een stijging van 58% met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook het financieel resultaat over de negen maanden van het fiscale jaar is fors hoger dan in de periode ervoor: $7,797 miljard versus $4,885 miljard.
Hogere winstverwachting
Begin dit jaar was de groengele fabrikant al opperbest te spreken over de verwachtingen voor 2022-2023. De verkoop van trekkers, maaidorsers, hakselaars en meer ligt dit jaar een vijfde tot een kwart hoger dan in het jaar ervoor. Veel boeren wereldwijd hebben een financieel beter resultaat behaald, vooral door de verkoop van akkerbouwproducten, en dat deels geïnvesteerd in nieuwe mechanisatie. De omzetverwachting van maximaal $9,25 miljard is inmiddels bijgesteld tot maximaal $10 miljard.
Waar de aandeelhouders begin dit jaar het nieuws nog met gejuich ontvingen, wat resulteerde in een prijspiek van het aandeel, is nu het tegenovergestelde te zien. Zij zijn minder positief en dan vooral over de langere termijn. Reden daarvoor is een behoorlijke daling van de commodityprijzen wereldwijd. In de Verenigde Staten (VS), Rusland en Brazilië wordt veel minder geïnvesteerd en daar kan de fabrikant last van krijgen. In de VS bevinden de prijzen voor maïs, soja en tarwe zich op hun laagste niveau in drie jaar tijd.
Aandeel zakt 9,5%
Het aandeel Deere & Co daalde van $431,68 naar $393,96 op vrijdag, om maandagmiddag Nederlandse tijd weer ietsjes op te krabbelen. Dat is de laagste koers sinds 12 juni. Ten opzichte van de langere termijn blijft het aandeel wel op een fors hogere waarde acteren. Sinds de coronapandemie en oorlog in Oekraïne is de waarde omhoog gevlogen.
Bij de grootste concurrent, CNH Industrial, is een soortgelijke beweging te zien in de beurskoers. Sinds eind juli is de waarde daar met 14,5% afgenomen. Bij Agco, de nummer drie in de wereld, is dat 14%. Beleggers en analisten denken dat de agrarische boom, waar de mondiale landbouwsector zich de laatste jaren in heeft bevonden, in rap tempo afneemt en terugkeert naar het oude normaal.