Agrifoto

Nieuws Financieel

Investeerders pleiten voor groene landbouwsubsidies

28 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

Subsidies voor de landbouw moeten in lijn gebracht worden met klimaat- en natuurdoelen. Die oproep doet het netwerk van investeerders Fairr in aanloop naar de G20-top die 9 en 10 september in New Delhi wordt gehouden. De focus in overheidssteun aan de landbouw moet af van overproductie en verschoven worden naar klimaat- en natuurbescherming.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Subsidies creëren perverse prikkels waarin de nadruk ligt op kwantiteit ten koste van klimaat en natuur", schijft Fairr in het statement. De alliantie van investeerders doet een beroep op de ministers van Financiën van de G20-landen om zich aan de eerdere toezegging te houden landbouwsubsidies te hervormen. Een dergelijke hervorming is volgens Fairr nodig om de uitstoot van CO2 in 2050 volledig naar nul te krijgen en de doelstellingen op het gebied van klimaat en natuur te halen.

Grote getallen
Investeerders zouden geen investeerders zijn als ze daar geen getallen aan verbinden. In het statement schrijft Fairr dat uit cijfers van de Verenigde Staten (VN) blijkt dat overheden wereldwijd bijna $500 miljard per jaar aan steun voor de landbouw uitgeven dat een prijs verstorend effect heeft en nadelig is voor het milieu en de maatschappij. Het verlies aan biodiversiteit heeft al effect op de economische activiteiten. Naar schatting is $44 biljoen aan economische waardecreatie afhankelijk van ecosysteemdiensten. Dat is meer volgens Fairr meer dan de helft van het mondiale bbp. Die impact op het bbp werkt door in het financiële systeem en daarmee ook in alle gediversifieerde portefeuilles.

Landbouwsubsidies moeten anders ingezet worden volgens Fairr. Het collectief stelt onder andere voor om meetbare en op daden gerichte gronden financiële steun aan landen en boeren te geven die in verhouding staat tot de publieke goederen of maatschappelijke diensten die worden geleverd. Voor de boer moeten de prikkels verschuiven van alleen hoge opbrengsten van bepaalde producten die ten koste gaan milieu en klimaat naar een beter evenwicht waarin duurzame landbouwpraktijken ook worden beloond. Voor producten met een hoge broeikasgasuitstoot moet subsidie helemaal worden afgebouwd. Voor de belanghebbenden die de gevolgen van de hervormingen ondervinden, moeten fondsen en financieringsmogelijkheden vrij worden gemaakt.

Niet de minste
Fairr is misschien geen hele bekende naam, maar niet de minste investeringsfondsen zijn lid van het collectief. Zo zijn onder meer de investeringstakken van Nederlandse bedrijven als ABN Amro, ASR, Aegon, Robeco en Achmea lid van het Fairr. Ook bekende buitenlandse namen als BlackRock, Rockefeller Capital Management, MacKenzie Investments en ADM Capital zijn lid van het collectief. In totaal vertegenwoordigen alle leden samen $70 biljoen aan vermogen. Lang niet alle leden hebben overigens het statement dat Fairr naar buiten bracht ondertekend.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden