Agrifoto

Analyse Peen

Vraag naar peen mag nog wel wat aantrekken

25 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De vraag naar peen wil er nog niet lekker inkomen. Sommige spoelers kunnen zich daar vrij makkelijk bij neerleggen en wachten gewoon even af. Ander proberen juist van alles en nog wat om die vraag maar aan te slingeren. En de teler? Die staat erbij en kijkt er naar zou je haast zeggen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Groeizaam weer en geen lange natte perioden waarin je een week of langer niet kan rooien. Als teler voor de kilo's en het werkgemak misschien wel goed, maar vanuit de financiële kant gezien ontbreken de impulsen voor reuring op de markt. Komt het vandaag niet, dan zien we morgen wel weer is een beetje de stemming onder zowel telers als sommige spoelers.

Beperkte export
De b-peen moet het hebben van de versmarkt en export. Het vaste werk voor versmarkt bijvoorbeeld supermarkten loopt goed door, maar in de export is het rustig. In Oost-Europa hebben ze voldoende eigen peen en de ook de overzeese bestemmingen houden zich relatief koest. Dat er weinig handel wordt gedaan in de b-peen brengt volgens sommige spoelers een zeker risico met zich mee. De peen groeit goed door en als je te lang wacht met rooien dan komt er vanzelf meer grof in een partij. En waar je met de b-peen nog wel redelijk weg kunt komen, is dat met c-peen toch een ander verhaal. De handel in grove peen gaat ronduit stroef. Aanbod is er genoeg, maar aan de vraag om ze ook weer makkelijk weg te krijgen ontbreekt het. De industrie is voorzichtig aan het kopen en wellicht dat die voldoende volume opsouperen om de markt weer schoon te krijgen.

De DCA Notering voor b-peen komt deze week uit op €30 tot €35 per 100 kilo. Dat is €2,50 lager dan vorige week. C-peen staat op €12 tot €16 per 100 kilo. De industrie legt min of meer de bodem in de markt op het moment.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden